Srbija i Balkan

Potvrđeno iz Kancelarije za KiM: Kurtijevi specijalci pretukli još trojicu Srba

Prema rečima pretučenih mladića, pripadnici FIT-a su ih optužili da su ilegalno prešli administrativni prelaz
Potvrđeno iz Kancelarije za KiM: Kurtijevi specijalci pretukli još trojicu Srba© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Trojicu srpskih mladića pretukli su pripadnici najelitnije specijalne jedinice tzv. kosovske policije FiT u mestu Gornje Varage u opštini Zubin Potok, potvđeno je iz Kancelarije za KiM.

Prema informacijama sa terena, pretučeni su mladići M.R, M. S, M.J, koje su na lokalnom putu do kuće presreli pripadnici FiT-a i brutalno ih pretukli uz pogrdne reči.

Iz Kancelarije za KiM navode da su se trojica Srba jutros uputila do svoje stare šumske kuće u seču drva za ogrev, kada su ih po povratku zaustavili pripadnici FiT, pretukli, "šutirajući ih i udarajući po telu, uz vulgarne psovke i uvrede na nacionalnoj osnovi".

Specijalci su, prema svedočenju povređenih, Srbima poručili da na severu Kosova i Metohije nemaju šta da traže.

"Povređeni su, nakon incidenta sami zatražili lekarsku pomoć, a težina zadobijenih povreda će se utvrditi", navode iz Kancelarije za KiM, dodajući:

"Verbalno nasilje, proizvoljni upadi u kuće i fizički nasrtaji na Srbe su svakodnevna karakteristika Kurtijeve okupacije severa Kosova i Metohije, zbog čega Beograd i insistira na povlačenju sprovodilaca terora iz opština severno od Ibra i raspoređivanje jedinica Kfora".

Ugnjetavanje čitavog jednog naroda je, navode iz Kancelarije za KiM, zvanična politika Prištine i međunarodna zajednica dužna je da u ime mira, humanosti i civilizacijskih vrednosti prestane da toleriše takvu praksu.

"Jedno je sigurno, slobodu našem narodu je nasiljem moguće privremeno suspendovati, ali je niko ne može i oduzeti", ukazali su iz vladine kancelarije.

Nakon sukoba koji su se u nedelju odigrali u selu Banjska, tzv. kosovska policija je blokirala puteve ka ovom području dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova tzv. Kosova zatvorilo prelaze Jarinje i Brnjak i nije poznato kada će ponovo biti otvoreni.

image