Srbija i Balkan

"Demostat": Vučić sa Putinom i Sijem u oktobru?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će se tokom samita "Pojas i put" sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a učešće na forumu potvrdio je i Vladimir Putin
"Demostat": Vučić sa Putinom i Sijem u oktobru?© Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić namerava da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u oktobru, na marginama foruma "Pojas i put", koji će se održati u Kini, saznaje "Demostat" iz diplomatskih krugova.

Lideri Srbije i Rusije već su javno potvrdili dolazak na kineski samit, ali ostaje otvoreno pitanje da li će doći i do sastanka, što bi bio njihov prvi susret oči u oči od početka sukoba u Ukrajini.

Vučić je nedavno najavio da će se tokom samita sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, navodeći da je on veliki prijatelj Srbije i da se raduje susretu.

"Do kraja godine očekujem ozbiljne i važne razgovore s našim vrlo, vrlo važnim partnerima. U oktobru ću ići u važnu posetu Kini. Veliko je pitanje šta će se tamo dogoditi, jer se očekuje i dolazak Putina", rekao je Vučić u avgustu.

Putin je i dalje najomiljeniji strani političar u Srbiji, a njegova popularnost je prošle godine bila samo na procenat ispod Vučićeve, pokazalo je istraživanje "Demostata".

Međutim, sastanak sa Putinom u jeku sukoba u Ukrajini, a neposredno nakon poslednjih incidenata na severu Kosova, poslao bi još jedan signal koji, kako navodi "Demostat", ne bi bio dobro prihvaćen na Zapadu.

Vučić i Putin poslednji put su se videli u novembru 2021. godine u Sočiju kada je, zvanično, glavna tema razgovora bila isporuka gasa.

Krajem maja prošle godine, Vučić i Putin su razgovarali telefonom o, kako je tada rekao srpski predsednik, više različitih tema, a tada su dogovoreni i glavni elementi novog gasnog sporazuma za naredne tri godine.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebalo je da poseti našu zemlju u junu prošle godine, međutim, Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska zabranile su prelet njegovom avionu, tako da je poseta otkazana.

Vučić se sastao sa šefom ruske diplomatije na marginama prošlogodišnje sednice Generalne skupštine UN u Njujorku, dok je ove godine sastanak sa njim imao šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Tada je Lavrov preko Dačića preneo poruku predsedniku Srbije, komentarišući Vučićev govor u UN: "Ovo ti Zapad neće zaboraviti".

To je javnosti saopštio sam predsednik Aleksandar Vučić tokom gostovanja na RTS.

Putin je 20. septembra potvrdio da je prihvatio poziv svog kineskog kolege Si Đinpinga da poseti Kinu tokom samita "Pojas i put".

image