Srbija i Balkan

Bizarno: Svečlja optužuje Srbiju za pokušaj aneksije dela sopstvene teritorije

Svečlja je naveo da se kroz snimke koji su navodno načinjeni dronovima i na osnovu prikupljenih dokaza vidi da su "pripreme za napad u Banjskoj vršene u Srbiji, u trenažnim centrima"
Bizarno: Svečlja optužuje Srbiju za pokušaj aneksije dela sopstvene teritorije© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u prištini Dželal Svečlja optužio je na današnjoj konferenciji za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Miloša Vučevića i i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića da su učestvovali u pokušaju "aneksije severa 'Kosova'", prenosi prištinska "Koha".

"Na ovoj obuci su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović. Vučić je pokušao da sakrije činjenicu da je Srbija umešana u organizaciju ovog napada", rekao je Svečlja, optužujući srpski državni i vojni vrh da je pokušao aneksiju dela teritorije sopstvene države.

Prema njegovim rečima, "treninzi su se odvijali na Kopaoniku, na imanju u vlasništvu Milana Radoičića".

I generalni direktor policije tzv. Kosova Gazmend Hodža rekao je da je njihova istraga pokazala da je "teroristička grupa koja je 24. septembra napala Kosovsku policiju u Banjskoj već duže vreme trenirala na teritoriji Srbije", između ostalog, kako tvrdi, i na vojnom poligonu na "Pasuljanskim livadama".

On je rekao da je "Srbija grupi stavila na raspolaganje logistiku i infrastrukturu za obuku".

Svečlja negirao je danas da je do ubistva jednog od Srba, učesnika u okršaju u Banjskoj pre sedam dana, došlo nakon što se predao policiji.

"To nije tačno, mi smo videli kako je jedan od ranjenih dobio medicinsku pomoć. Svi svedoče demokratskom ponašanju naše policije, naša policija je najdemokratskija institucija u regionu, a ne samo na Kosovu i povećanje poverenja u kosovsku policiju u srpskim sredinama je poraslo za 50 odsto", kazao je Svečlja na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje Kosovo onlajna.

Na pitanje da li su stigli rezultati obdukcije trojice ubijenih Srba, Svečlja kaže da će taj proces potrajati.

Svečlja kaže da su sve vreme predstavnici međunarodne zajednice koji su na Kosovu i Metohiji bili uključeni u akciju policije, kao i u istragu o dešavanjima u Banjskoj.

"Mi smo gotovo ista ekipa koja radi istragu i dokazi koje smo danas pokazali su podeljeni sa našim partnerima", kazao je.

Povodom tvrdnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da postoje iskazi očevidaca, ljudi koji su bili na licu mesta i videli da je najmanje jedan ranjeni čovek ubijen zverski, Svečlja je rekao da "oni nemaju takav snimak".

"Borba je trajala satima, kada imate okršaj dve grupe, ne znam koliko je policajaca bilo, ali bilo je više od 90 terorista na toj lokaciji, ne možete da imate sve snimke", navodi.

Svečlja je rekao da su snimci, navodno, sa teritorije centralne Srbije, za koji tvrdi da dokazuju da je "grupa u Banjskoj bila obučavana po nalogu i sa znanjem Beograda", napravljeni dronom koji su konfiskovali.

"Taj snimak je napravljen dronom koji smo mi konfiskovali, a bio je u rukama terorista. Mi smo konfiskovali tri drona, a na jednom od njih smo pronašli ove snimke. Što se tiče snimka na kojem je Milan Radoičić, to je naš dron koji je nagledao situaciju tokom okršaja. Da li mu je neko javio za dron ili je neko čuo naš dron, ja to ne znam. Ne možemo doći do tačne informacije u vezi toga", rekao je on.

Na pitanje da li je istina da nisu dozvolili Euleksu i Kforu da učestvuju sa Kosovskom policijom, Svečlja je kazao da to nije istina.

image