Srbija i Balkan

Đurić: Kurti već 20 meseci gomila specijalce, ali i laži o kosovskim Srbima

Ambasador Srbije u Americi ocenio je da za premijera tzv. Kosova ne važe zakoni i pravila, kao i da je poslednji trenutak da se okonča njegov teror na severu Kosmeta odakle je već 11 odsto Srba otišlo u centralnu Srbiju
Đurić: Kurti već 20 meseci gomila specijalce, ali i laži o kosovskim Srbima© FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je da na Kosovu i Metohiji postoje samo dva "ozbiljna vojna gomilanja" i da nijedno od njih nije nova vojna gomila srpskih trupa.

Prvo je gomilanje Kurtijevih vojnih snaga, a drugo – nagomilavanje laži i predrasuda prema kosovskim Srbima i Srbiji koje je orkestrirao premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Dodao je da je na zemljištu koje je Kurtijeva vlada nezakonito oduzela izgrađeno osam novih baza za ove pomenute snage.

"Gomilanje Kurtijevih specijalnih visokomilitarizovanih i monoetničkih snaga traje već 20 meseci. Osam novih baza za ove snage izgrađeno je na zemljištu koje je Kurtijeva vlada nezakonito oduzela, uprkos pozivima iz SAD, EU, pa čak i kosovskih sudova. Za to vreme ove snage su se angažovale u 61 ilegalnom napadu i upucale sedam kosovskih Srba, a mnogo više ranilo", napisao je ambasador na društvenoj mreži Iks (Tviter).

Istakao je da je zbog tog nagomilavanja 11 odsto Srba na severu prinuđeno da se preseli u centralnu Srbiju iako su to osudile SAD i EU, ali međunarodna zajednica nije uspela da spreči uprkos svom zakonskom i moralnom mandatu.

Podjednako zlokobno nagomilavanje čine laži, pristrasnosti i predrasuda prema kosovskim Srbima i Srbiji, koje je orkestrirao Kurti, ali kome su se pridružili oni koji su samo čekali prvu priliku da potvrde stare stereotipe, ne uspevajući da pogledaju dublje i da vide da su se uloge na Kosovu preokrenule od 1990-ih.

"Što se tiče navodnog srpskog nagomilavanja, jedino što postoji je povlačenje snaga koje su tu godinama – sa 7.500 na istorijski minimum od 4.000. Jer mi smo odgovorna strana, ona koja želi mir i pokušava da izbegne dalje krvoproliće. Počinioci tragedije u Banjskoj na srpskoj strani već odgovaraju", naveo je Đurić i upitao – ko će odgovarati za kontinuirani teror Kurtijevog režima?

Konstatovao je da Kurti očigledno ne poštuje član 9 Briselskog sporazuma, odnosno da za njega ne važe pravila, kao i da je poslednji trenutak da se okonča njegova vladavina terora na severu Kosova.

Ambasador Srbije u SAD osvrnuo se i na tragediju u Banjskoj konstatujući da izgubljeni životi ne mogu da se vrate, te da će ostati tuga i bes i koloplet drugih osećanja zbog tih dešavanja.

"Prethodnih sedam dana sa kolegama danonoćno radimo u srpskoj misiji u Vašingtonu da proširimo u ovdašnjim političkim krugovima istinu o teroru koji se nad našim sunarodnicima sprovodi. Moje misli su u svakom trenutku sa našim napaćenim i mnogo stradalnim narodom na Kosovu i Metohiji. Neka bi im Bog dao snage da nastave da žive u svojim domovima, a nama mudrosti da se u ovoj nesreći ne delimo već ujedinimo", zaključio je Đurić.

image