Srbija i Balkan

Minut ćutanja za kosovskog policajca, specijalci se povukli iz Banjske

Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje više od nedelju dana zatvoreni su iz pravca Srbije ka Kosovu i Metohiji, dok se saobraćaj u suprotnom smeru odvija bez dužeg zadržavanja
Minut ćutanja za kosovskog policajca, specijalci se povukli iz Banjske© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Prošlo je devet dana od tragičnih događaja u selu Banjska na severu Kosova i Metohije u kojima su stradala trojica Srba i jedan albanski policajac.

Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje više od nedelju dana zatvoreni su iz pravca Srbije ka Kosovu i Metohiji, dok se saobraćaj u suprotnom smeru odvija bez dužeg zadržavanja.

Iz Centra za upravljanje prelazima navode da se i danas može izaći sa Kosova, ali da putnički automobili, pa čak ni pešaci, ne mogu da uđu na KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pokazao je fotografiju Bojana Mijailovića koji je ubijen u Banjskoj i naveo da je na osnovu izveštaja patologa jasno da je on prvo ranjen, nakon čega je pao i onda je izvršena egzekucija.

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Miloš Vučević kazao je da se vodi kontinuirana kampanja protiv Vojske Srbije, njene brojnosti i aktivnosti i to na teritoriji Srbije.

"Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsednika RS kao vrhovnog komandanta, da njene jedinice uđu na Kim kao deo RS, vojska će taj zadatak izvršiti efikasno i uspešno", poručio je Vučević i dodao da takvog naređenja do sada nije bilo, a i ako ga bude bilo, Kfor će biti unapred obavešten.

Trojica Srba stradalih u Banjskoj sahranjeni su juče, a na administrativnom prelazu Jarinje, iz kolone vozila građana koji su išli na sahranu Stefana Nedeljkovića, izvučen je i lišen slobode Lazar Janićijević, saopštila je Srpska lista. Njegov advokat danas je objasnio da službeno nije doveden u vezu sa dešavanjima u Banjskoj, te da čekaju na odluku o pritvoru koja bi mogla da bude doneta u toku sutrašnjeg dana.

Advokat Goran Petronijević izjavio je sinoć da se iz snimka svedočenja lica koje je prisustvovalo ubistvu jednog od Srba na severu KiM može zaključiti da je Kosovska policija izvršila teško krivično delo, koje je zabranjeno svim međunarodnim aktima.

  • 2. okt 2023 • 21:00

    21:00

    Prihvaćen predlog u EP: Za dve nedelje o rezoluciji o KiM

    Na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu poslanici su sa 296 glasova prihvatili predlog da EP usvoji rezoluciju o situaciji na Kosovu.

    "Svi znamo šta se događalo na severu i smatramo da je važno usvojiti rezoluciju za dve nedelje", rekao je poslanik Tonino Picula, predlagač u ime poslaničke grupe Socijalista i Demokrata.

    Sednica na kojoj će se o rezoluciji raspravljati biće održana na drugom plenarnom zasedanju u oktobru, koje će se održati za dve nedelje.

    "Visoki predstavnik EU je najoštrije osudio napad naoružane grupe na kosovske policijske službenike na severu Kosova od nedelje 24. septembra, u kome su poginuli jedan policajac i trojica napadača", navodi se u saopštenju EP.

  • 20:38

    Kurti sa predsednicima opština: Minut ćutanja za kosovskog policajca

    Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se danas sa predsednicima opština sa kojima je razgovarao o svim izazovima sa kojima se suočavaju na lokalnom nivou, ističući da takav format služi da zajedno, kroz otvorenu diskusiju, doprinose boljem životu građana.

    Tom prilikom održan je i minut ćutanja za poginulog policajca Afrima Bunjakua.

    Kurti je poželeo posebnu dobrodošlicu predsednicima opština novih članica tzv. Asocijacije kosovskih opština - gradonačelniku Zvečana Iljiru Peciju, gradonačelniku Zubinog Potoka Izmiru Zećiriju i gradonačelniku Severne Mitrovice Erdenu Atiću.

    On je govorio o kandidatura "Kosova" za organizaciju Mediteranskih igara 2030, članstvu tzv. Kosova u Partnerstvu za otvorenu upravu, OGP i pitanju budžeta opština za 2024. koji će biti veći za skoro 90 miliona evra u odnosu na 2023. godinu.

    "Od početka mandata, za tri godine, godišnji budžet opština povećan je za 195 miliona evra više", navodi se i dodaje da će kapitalna ulaganja resornih ministarstava u opštinama obuhvatiti sve opštine "bez isključivanja ijednog područja i bez diskriminacije bilo koje zajednice".

  • 19:31

    Fon Kramon: Nemačka da predvodi raspodelu dodatnih trupa na "Kosovu"

    Izvestilac Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Viola fon Kramon ocenila je da kao važnu odluku Velike Britanije da pošalje dodatnih 200 vojnika na Kosovo.

    Ona je, međutim, dodala da Nemačka treba da predvodi u raspoređivanju dodatnih trupa na Kosovu, radi zaštite mira.

    "Važna odluka da se rasporedi 200 britanskih borbenih trupa za pojačanje Kfora na terenu. Nemačka treba da predvodi u raspoređivanju više trupa kako bi se osigurao mir i zaštitili svi na Kosovu, pri čemu NATO, predvođen Kforom, ostaje od vitalnog značaja po tom pitanju", napisala je Fon Kramon na društvenoj mreži "X".

  • 18:16

    Advokat uhapšenog Srbina: Nije službeno povezan sa dešavanjima u Banjskoj

    Azdren Hodža, branilac Srbina Lazara J. privedenog juče na Jarinju, kada je izveden iz kolone koja se kretala ka centralnoj Srbiji na sahranu jednog od četvorice ubijenih Srbina u okršaju sa Kosovskom policijom u Banjskoj, obelodanio je da je njegov klijent ispitivan za krivično delo neovlašćeno držanje oružja, što se i navodi u izjavi prilikom zadržavanja.

    Advokat je saopštio da Lazara službeno ne dovode u vezu sa dešavanjima u Banjskoj, ali da ne zna šta sve može da proistekne iz tog slučaja.

    Očekuje da će njegovom klijentu sutra biti doneta odluka o pritvoru.

    Više o tome pročitajte OVDE.

  • 17:26

    Bečić Kurtiju: Ko je ubio ranjenog Bojana Mijailovića?

    Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić istakao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta do sada dokazao je da je za njega nastavak političkog dijaloga prioritet, a da je jedini koji ga sve vreme urušava Aljbin Kurti.

    "Kampanja protiv Vojske Srbije koju trenutno on vodi uz podršku zapadnih medija, nije ništa drugo do kampanja protiv Srbije i protiv mira u regionu. U tom smislu, kao predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti u potpunosti podržavam našu vojsku i odluke ministra Vučevića", naveo je Bečić.

    Dodaje da je kroz sve ove godine od kada je na snazi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, Vojska Srbije pokazala da je pouzdan partner i da poštuje norme međunarodnog prava.

    "Kretanje Vojske Srbije na teritoriji Republike Srbije smeta samo zlobnicima koji u ovome vide priliku za političko mešetarenje. Zna se vrlo dobro kako se podiže borbena gotovost vojske i da je ovde reč samo o razmeštanju jedinica Vojske na teritoriji suverene države Srbije. Umesto što spletkare i bave se optuživanjem Srbije, bolje bi bilo da Kurti i njegovi saradnici odgovore ko je ubio ranjenog Bojana Mijailovića? Zašto Euleksu nije dozvoljeno da vrši istragu? Odakle njihovim policajcima oružje proizvedeno u Srbiji?", pita Bečić.

  • 16:33

    Berbok: Srbija da smanji broj vojnika na administrativnoj liniji

    Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je na sastanku šefova diplomatija EU u Kijevu upućen "hitan apel" Srbiji da smanji broj vojnika na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom.

    Ona je rekla da je EU pozivala srpsku vladu da povuče vojnike s obzirom na napetu situaciju između Beograda i Prištine, prenosi "Berliner cajtung".

    "Srbija mora da smanji trupe na granici", navela je Berbok i dodala da ne bi trebalo da bude "daljih tenzija između Srbije i 'Kosova'".

    "Berliner cajtung" navodi da su se, u međuvremenu, predstavnici vladajućih stranaka - nemačkih socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Liberala (FDP) izjasnili za povećanje prisustva Bundesvera u mirovnim snagama Kfora pod komandom NATO.

  • 16:13

    Eljšani: Specijalci se povukli iz Banjske, umesto njih interventna jedinica

    Pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije, koji se od 24. septembra nalaze u Banjskoj kod Zvečana, povukli su se iz tog mesta i njih je zamenila interventna jedinica, potvrdio je za "Kosovo onlajn" zamenik direktora Kosovske policije za region sever Veton Eljšani.

    Eljšani je istakao da se u Banjskoj nalaze i vatrogasci koji raščišćavaju teren nakon dešavanja 24. septembra.

    "Polako se vraća normalno stanje u Banjskoj", rekao je Eljšani.

  • 14:34

    Milatović zabrinut zbog dešavanja na KiM

    Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je u Podgorici da je, kao i svi, zabrinut zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji, i naveo da podržava stavove Evropske unije o deeskalaciji situacije.

    "Ono što apsolutno mogu da kažem, kao što sam i ranije govorio, je da ponovim da je Crna Gora u potpunosti privržena da promoviše dijalog između Beograda i Prištine i stoji iza stavova Evropske unije o deeskalaciji situacije", rekao je Milatović na konferenciji za novinare.

    Na pitanje da komentariše poslednje događaje na Kosovu i Metohiji, Milatović je rekao i da će Crna Gora kao kredibilna članica NATO igrati konstruktivnu ulogu i da se nada da će do deeskalacije doći.

  • 14:33

    Rama i Plenković pozivaju na donošenje mera protiv Beograda

    Premijeri Albanije i Hrvatske, Edi Rama i Andrej Plenković su, kako prenosi Hina, snažno osudili "nasilje srpskih paravojnih jedinica na severu Kosova, kao i njihovu 'heroizaciju' od Beograda, uz poziv premijerima zemalja Evropske unije i Zapada na donošenje mera protiv Srbije.

    Rama, koji se nalazi u službenoj poseti Zagrebu, izjavio je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima da je "agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda".

    "Imamo zločin, ubistvo policijskog službenika i imamo heroizaciju onih koji su ga počinili", rekao je Rama i dodao da to "ne sme biti prihvatljivo u Evropi koja gaji suprotne vrednosti".

    Plenković smatra da ti potezi "ne mogu ostati bez odgovora", te da odluka Beograda o danu žalosti "gotovo da podrazumeva identifikaciju s onim što se dogodilo".

  • 13:35

    Stano: Deeskalacija prioritet

    Evropska unija očekuje punu i bezuslovnu saradnju Srbije u vezi sa dešavanjima u Banjskoj 24. septembra, izjavio je portparol EU Peter Stano i naglasio da je prioritet da dođe do deeskalacije i stabilizacije bezbednosne situacije na severu KiM.

    "Prvi i najvažniji prioritet je deeskalacija i stabilizacija bezbednosne situacije", rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu, uz podsećanje da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj komentarisao situaciju na KiM tokom razgovora sa novinarima u Ukrajini i da je rekao da EU razgovara sa partnerima i saveznicima o trenutnoj situaciji na severu KiM.

    Portparol je naveo da je EU spremna da razmotri mere u odnosu na Srbiju, ako zemlje članice procene da je to potrebno.

    "Odluku o tome zemlje članice će doneti ako ocene da imaju dovoljno informacija i dokaza. Kada ocene da je trenutak za to, zemlje članice će se odrediti prema događajima na Kosovu i daljim koracima", rekao je Stano.

image