Vučić sa ambasadorima Tunisa, Kine i Indije: Zahvalnost za poštovanje teritorijalnosti Srbije

Predsednik Srbije u razgovoru sa novoimenovanom ambasadorkom zahvalio je vlastima Tunisa na doslednom stavu da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Indije i Tunisa, Šubdaršini Tripati i Imen Lažili Amari, kao i ambasadora Narodne Republike Kine Li Minga.

U susretu sa Imen Lažili Amari, izrazio je zahvalnost vlastima Tunisa na doslednom stavu da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i posebno, s tim u vezi, naglasio značaj podrške u međunarodnim organizacijama

Istovremeno, on je izrazio uverenje da će svojim radom dati značajan doprinos jačanju bilateralne saradnje u svim segmentima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika Republike.

Poželevši dobrodošlicu ambasadorki Amari, predsednik Vučić je ponovio posvećenost Srbije prijateljskim odnosima sa Tunisom, utemeljenim na međusobnom razumevanju, uvažavanju, podršci i zajedničkim vrednostima.

Ambasadorka Amari je prenela prijateljsku poruku predsednika Kaisa Sajeda i istakla da joj je velika čast da svoju zemlju predstavlja u Srbiji, te navela da se nada da će doprineti dodatnom razvoju sveukupne saradnje Srbije i Tunisa.

Sagovornici su u razgovoru izdvojili nekoliko oblasti sa velikim mogućnostima za saradnju, poput poljoprivrede, prehrambene industrije, turizma i IKT, čemu će doprineti i zaključenje Sporazuma o slobodnoj trgovini, o kome se trenutno pregovara.

Čestitke nacionalnom prazniku Indije - Dan rođenja Mahatme Gandija

Ambasadorki Indije predsednik Vučić poželeo je uspešan rad i prijatan boravak u našoj zemlji, navodi se u saopštenju predsednika Srbije. 

Tom prilikom, predsednik Vučić je istakao da Srbija ostaje čvrsto opredeljena za dalje unapređenje sveukupne saradnje sa Republikom Indijom, koju vidi kao važnog partnera i velikog prijatelja.

Predsednik Vučić je pozdravio dosadašnji angažman indijskih kompanija u Republici Srbiji i izrazio očekivanje da će njihov uspeh ohrabriti i druge da prepoznaju Srbiju kao pogodnu destinaciju za ulaganje.

Tokom razgovora, predsednik Vučić je čestitao nacionalni praznik Indije – Dan rođenja Mahatme Gandija, koji su Ujedinjene nacije proglasile za Međunarodni dan nenasilja, istakavši da su njegove vizionarske ideje utkane i u osnovne principe Pokreta nesvrstanih zemalja, što su ujedno temelji dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje naše dve države.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Republici Indiji na principijelnoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije.

Ambasadorka Tripati je rekla da je došla u Srbiju odlučna da srpsko-indijsko prijateljstvo podigne na viši nivo, s obzirom na velike mogućnosti za saradnju u oblasti farmaceutike, IT sektoru, filmske industrije i drugim.

Takođe, predsednik Vučić je zamolio ambasadorku Tripati da prenese pozdrave predsednici Murmu i premijeru Modiju, kome je uputio i poziv za posetu Republici Srbiji.

Godina u kojoj se proslavlja decenija od inicijative "Pojas i put"

Novoimenovanom ambasadoru Narodne Republike Kine Li Mingu poželeo je srdačnu dobrodošlicu, uz uverenje da će svojim radom i posvećenošću dati značajan doprinos daljem razvoju sveukupne saradnje naših dveju zemalja.

Predsednik Vučić je ovom prilikom novom ambasadoru čestitao Dan osnivanja NR Kine, uz najbolje želje za dalji napredak zemlje, čiji dosadašnji impresivni rezultati predstavljaju motivaciju i Srbiji da u svojim okvirima nastavi sa snažnim razvojem. U tom kontekstu, predsednik Vučić je posebno istakao zaslugu kineskih investicija za priredni rast naše zemlje.

Predsednik Vučić je konstatovao da ambasador Li preuzima dužnost u godini u kojoj se obeležava 10 godina od inicijative predsednika Si Đinpinga "Pojas i put", koja promoviše mir i saradnju, uz poštovanje principa jednakosti svih zemalja. S tim u vezi je istakao veliki značaj koji za našu zemlju ima predstojeća poseta Pekingu i učešće na Trećem forumu, kojom prilikom će biti zaključen veliki broj bilateralnih sporazuma između Srbije i Kine.

Predsednik Vučić je ponovio posebnu zahvalnost Kini na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, u isto vreme izrazivši podršku Srbije politici ''jedne Kine''.

Ambasador Li je poručio da Kina u Srbiji vidi pouzdanog partnera u Evropi, čiji se odnosi zasnivaju na tri stuba: strateškom liderstvu, istorijskom prijateljstvu i ekonomskoj saradnji.