Vučević: Ukoliko vojska dobije naredbu da uđe na KiM, izvršiće taj zadatak

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je precizirao da Milan Radojičić nije učestovao, niti prisustvovao obuci na Pasuljanskim livadama, i dodao da sada u Kopnenoj zoni bezbednosti imamo oko 4.500 pripadnika VS

Republika Srbija je godinama unazad, naročito od dolaska Aljbina Kurtija, upozoravala i međunarodnu i domaću javnost na kontinuirani pritisak i fizički progon Srba na KiM, poručio je danas ministar odbrane Miloš Vučević.

Saradnja Vojske Srbije i Kfora je zasnovana na uzajamnom poštovanju i korektno se odvijala, istakao je ministar.

"Važno je da Kfor ima što značajniju ulogu na KiM, naročito tamo gde je srpski živalj, tome se nikad nismo protivili", naveo je Vučević i dodao da Vojska Srbije smatra da bi veće prisustvo Kfora doprinelo bezbednosti Srba. 

Navodi da se vodi kontinuirana kampanja protiv Vojske Srbije, njene brojnosti i aktivnosti i to na teritoriji Srbije.

"Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsednika RS kao vrhovnog komandanta, da njene jedinice uđu na Kim kao deo RS, vojska će taj zadatak izvršiti efikasno i uspešno", poručio je Vučević i dodao da takvog naređenja do sada nije bilo, a i ako ga bude bilo, Kfor će biti unapred obavešten.

Mojsilović: Radojičić nije učestovao na obuci na Pasuljanskim livadama

O zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije, želim da vas obavestim da nije bilo podizanja borbene gotovosti u Kopnenoj zoni bezbednosti, već samo pojačano prisustvo, rekao je načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića.

"Nakon izbijanja bezbednosne krize u zahvatu Kopnene zone bezbednosti, mi smo 25. septembra imali 8.350 pripadnika Vojske Srbije", poručio je Mojsilović.

On je naveo da su, iz vojničkog ugla, svi komentari o brojnosti Vojske Srbije totalno nepotrebni. Podsetio je da je u decembru 2022. bila slična bezbednosna kriza, kao i u maju 2023.

"Na osnovu naređenja vrhovnog komandanta, u oba događaja smo podigli borbenu gotovost i imali 14.000 pripadnika Vojske Srbije, ali nikom nismo parali oči i nismo zasmetali", poručio je načelnika Generalštaba.

Sada u Kopnenoj zoni bezbednosti imamo oko 4.500 pripadnika VS, naveo je Mojsilović. 

On je dodao da optužbe da VS obučava teroriste i da je planirala da upadne na KiM "vređaju intelekt", te da je van svake operativne logike da 30 ljudi sa 4.500 pripadnika VS imaju tu snagu. 

Milan Radojičić nije učestovao niti prisustvovao na obuci na Pasuljanskim livadama. Par godina je pozivan na vežbe, ali se na njih nije odazivao, poručio je Mojsilović. 

Vučević: Takvo naoružanje može da se nađe svuda i kod svih

Ako se osvrnemo na optužbe da je VS obučavala i naoružavala teroriste, time što je to oružje proizvedeno u Srbiji, onda se postavlja pitanje šta ćemo sa tim što i Kosovska policija koristi isto to naoružanje, dodao je Vučević.

"Da li po toj analogiji proizilazi da je Srbija naoružavala Kosovsku policiju?", upitao je ministar i dodao da takvo naoružanje može da se nađe svuda na prostoru bivše Jugoslavije i kod svih. 

On je naveo da je pravi terorizam etničko čišćenje KiM od Srba.

"Nemamo nikakav problem u saradnji sa Kforom i Euleksom, a sve aktivnosti Vojske Srbije su definisane važećim aktima. Ne radimo ništa tajno, poštujemo međunarodno pravo i potpisane sporazume. Svaka naša aktivnost bi bila jasna, vidljiva i najavljena", istakao je Vučević.