Srbija i Balkan

"Gardijan": Delimičan uspeh Vučićevog plana za Kosovo?

Ako je mogući cilj Beograda bio da posle sukoba u Banjskoj primora Kfor da pojača svoje prisustvo i od Prištine preuzme primarnu odgovornost za bezbednost na severu KiM, onda je predsednik Srbije u tome uspeo, piše britanski list
"Gardijan": Delimičan uspeh Vučićevog plana za Kosovo?© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Neposredna kriza oko Kosova i Metohije se smirila, ukazuju neki događaji od ovog vikenda, piše britanski "Gardijan" i navodi da je deo srpskih trupa povučen sa administrativne linije, kao i da su snage Kfora dodatno ojačane britanskim vojnicima.

Međutim, iako je neposredna opasnost možda prošla, hronična kriza oko Kosova nastavlja da se zahuktava, dodaje se u tekstu. Konstatuje se da je 15 godina nakon samoproglašene nezavisnosti, tzv. Kosovo i dalje u limbu na međunarodnoj sceni, uz priznanje od nešto više od polovine od 193 države članice UN.

"Događaji protekle nedelje mogli bi da budu prekretnica, u zavisnosti od toga da li će dovesti do preispitivanja politike u Vašingtonu i Briselu", ističe se u tekstu.

I jedni i drugi su se značajno uključili u francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa, po kojem, kako se dodaje, Srbija ne bi morala da obezbedi puno priznanje, ali bi prihvatila "kosovske" pasoše, zastavu i druge atribute državnosti. Beograd bi prestao da blokira Kosovo prilikom apliciranja za članstvo u multilateralnim institucijama, a zauzvrat bi Priština dozvolila asocijaciju opština sa srpskom većinom, učvršćujući njihovu autonomiju.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti pristali su na ove principe na sastancima uz posredovanje EU, ali je Vučić odbio da potpiše bilo kakav dokument i uverio sopstvenu javnost da nikada neće dozvoliti da Kosovo postane članica UN".

Kurti je, napominje se dalje, zbog toga odbio da nastavi sa asocijacijom srpskih opština, odbijajući da veruje uveravanjima posrednika EU da će Srbija kasnije ispuniti svoja obećanja.

"Gardijan" ističe da je odgovor Vašingtona i Brisela bio da se isključivo krivi Kurti, uglavnom zato što je Vučić uspeo da izigrava zapadne vlade svojom politikom prema Rusiji i Kini u nadmetanju za Beograd.

"SAD su, na primer, bile zahvalne na srpskim glasovima protiv Rusije u debatama Generalne skupštine UN o Ukrajini, uprkos čvrstom protivljenju Beograda sankcijama Moskvi".

Bajdenova administracija i EU sada moraju da ispitaju da li su ih "izvozali".

Dok je Vučić u četiri oka rekao sve što su želeli da čuju, srpska vlada je, tvrdi se u tekstu, gradila srpsku vojsku i preplavila medije u zemlji mržnjom i strahom od Kosova, "lažno optužujući Kurtija" da sprovodi brutalno etničko čišćenje.

Britanski list podseća na događaje od 24. septembra, kada je, kako su napisali, paravojna grupa dobro naoružanih kosovskih Srba upala u zasedu Kosovske policije, a u sukobu koji je usledio ubijeni su jedan policajac i trojica Srba. "Kosovska vlada je predstavila dokaze koji pokazuju da je grupa bila naoružana i kontrolisana iz Beograda, a američki zvaničnici su privatno jasno rekli da smatraju da su ti dokazi ubedljivi".

Zaključuje se da je zaseda mogla da bude osmišljena da izazove sukob na severu KiM koji bi pružio pokriće Beogradu da pošalje trupe navodno da zaštite etničke Srbe.

"Alternativni cilj je mogao biti da se primora Kfor da pojača svoje prisustvo i da od Prištine preuzme primarnu odgovornost za bezbednost na severu Kosova. To bi bio korak unazad za suverenitet zemlje", ističe se u tekstu.

Kako se navodi, ako je u pitanju ovo drugo bilo, Vučić je već delimično uspeo, a da li će pobediti u potpunosti zavisi od pravca zapadne politike, navodi na kraju teksta "Gardijan".

image