Srbija i Balkan

Petrič zabrinut zbog dijaloga Beograda i Prištine? "Predugo posredovanje EU i SAD nema smisla"

Na panelu Austrijskog instituta za međunarodnu politiku ocenjeno je da su mir i normalizacija nestali negde u trouglu između Beograda, Prištine i Sarajeva
Petrič zabrinut zbog dijaloga Beograda i Prištine? "Predugo posredovanje EU i SAD nema smisla"© ceu.edu_Промо

Bivši izaslanik Evropske unije za tzv. Kosovo Volfgang Petrič ocenio je danas da, ako neko posredovanje traje predugo - ono u nekom trenutku izgubi smisao, dodajući da brine što posredovanje EU i SAD u dijalogu Srbije i "Kosova" ne donosi ono što se očekuje.

Na onlajn panelu o aktuelnoj situaciji posle događaja u Banjskoj, u organizaciji Austrijskog instituta za međunarodnu politiku, Petrič je rekao da je pre nedelju dana stigla uobičajeno loša vest sa Balkana koja sve frustrira.

"Međutim, moramo biti zabrinutiji zbog toga što posredovanje EU podržana od SAD ne donosi ono šta očekujemo. Ako posredovanje traje predugo, a ne mislim samo na konflikt na Bliskom istoku, dođe trenutak kada nema više smisla", objasnio je Petrič.

Zato, smatra, treba iznova formulisati izazove.

"Čini se da su mir i normalizacija nestali negde u trouglu između Beograda, Prištine i Sarajeva", konstatovao je Petrič.

Akcija u Banjskoj mogla da dovede do podele "Kosova"

Nekadašnji austrijski diplomata, ekspert "Karnegi Evropa" Štefan Lene smatra da se iza događaja u Banjskoj ne krije interes predsednika Srbije Aleksandra Vučića za "invazijom na Kosovo".

"Međutim, količina pronađenog naoružanja ukazuje da je postojala priprema kriminalnih grupa, koje imaju vezu sa bezbednosnim strukturama Srbije. Njihova akcija je mogla voditi ka situaciji koja bi dovela do podele 'Kosova'. To je, po mom mišljenju objašnjenje onoga što se dogodilo", rekao je Lene.

Sada je, kaže, važno učiniti sve da se tako nešto ne bi više ponovilo.

"Zato je dobro da je pojačano prisustvo Kfora. Kfor, Euleks i Kosovska policija moraju biti proaktivniji, pre svega na severu, u zapleni oružja. To bi bio prvi korak. Drugi je da se prekine postojeća anarhija. Potrebno je da se Srbi vrate u Kosovsku policiju, pravosuđe i da administracija Kosova odslikava sastav stanovništva. To je teško u trenutnoj situaciji u kojoj ne postoji međusobno poverenje, ali tome nema alternative", naglasio je Lene.

Ukazao je da je nametanje gradonačelnika na severu Kosova, koji su dobili podršku svega dva odsto građana, dovelo do ljutnje međunarodne zajednice prema tzv. Kosovu, ali su događaji u Banjskoj promenili to raspoloženje.

Kada je reč o dijalogu, kaže da nema napretka jer je evropska perspektiva za Srbiju i "Kosovo" preslaba, zbog čega su izgubili veru u potencijalno članstvo.

Dodao je da je ukrajinski konflikt doneo novu dinamiku u procesu proširenja EU, što je prilika i za napredak Zapadnog Balkana.

CiviKos platforma: Srbiji uvesti sankcije

Donika Emini, direktorka "CiviKos platforme" kritikovala je što su Kfor i međunarodna zajednica ignorisali upozorenja vezana za naoružanje na severu Kosova.

Rekla je da bi zahtev Srbije da Kfor preuzme kontrolu na severu tzv. Kosova značio gubitak tog dela teritorije za Prištinu, jer više ne bi bio pod njegovom kontrolom, a usled toga, kaže, pretila bi opasnost od podele.

Zatražila je da sankcije tzv. Kosovu budu ukinute, i dodala da moraju biti uvedene Srbiji, ali tada, upozorava, preti prekid dijaloga.

image