Srbija i Balkan

Prištinski političari traže sankcije protiv Srbije: EU nije kredibilan faktor ako ih ne uvede

Političari s "Kosova" traže da EU kazni Beograd, a u potpunosti negiraju odgovornost Prištine za eskalaciju
Prištinski političari traže sankcije protiv Srbije: EU nije kredibilan faktor ako ih ne uvede© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Kosovski Albanci sve su glasniji u svojim zahtevima za uvođenje sankcija Srbiji, dok za mere kojima je Priština kažnjena zbog torture srpskog življa, tvrde da nikad nije ni trebalo da budu uvedene.

Bivši ministar spoljnih poslova "Kosova" Enver Hodžaj poručuje da je poslednji trenutak da EU reaguje, ili "neće više biti shvatana kao ozbiljan posrednik" u dijalogu.

"EU, sa nedostatkom volje da uvede sankcije Srbiji, neće biti shvaćena kao ozbiljan posrednik u dijalogu, niti kao kredibilan politički faktor za budućnost Balkana", rekao je Hodžaj u razgovoru za "Albanijan post".

I bivši šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom ističe da bi "bilo apsurdno" ne uvoditi mere protiv Srbije.

"To je čist primer obuke, naoružavanja i slanja terorističke grupe u drugu državu sa ciljem destabilizacije i narušavanja njenog ustavnog poretka. Bilo bi apsurdno da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, prođe kroz ovo bez ikakve kazne", uverava Arifi.

Mere Evropske unije koje su protiv "Kosova", uvedene 4. jula, zbog odgovornosti Prištine za eskalaciju situacije na severu, prema Arifiju, nije trebalo da budu uvođene.

"Mere protiv Kosova nikada nisu smele biti uvedene i uvedene su iz drugih razloga, ali ih je besmisleno i dalje održavati", dodao je.

I bivši ambasador samoproglašene države u Rimu Albert Prenkaj, uveren je da međunarodna zajednica treba da preduzme mere za uvođenje sankcija Srbiji.

Ono što bi, prema njegovim rečima, "moglo da zabrinjava međunarodnu zajednicu", jeste to što bi uvođenje sankcija Srbiji Beograd moglo dodatno da okrene ka Moskvi.

"Posle događaja u poslednjih nekoliko godina koji se tiču ukrajinsko-ruskog rata i geostrateške potrebe da se ovaj geografski prostor Jugoistočne Evrope i sa njom i Srbija svrsta u evroatlantsku osovinu, smatram da možda oklevaju da uvedu sankcije Srbiji", objasnio je on.

image