Srbija i Balkan

Poslanici EP danas o situaciji na KiM, spremaju i rezoluciju

Debata je pokrenuta na inicijativu Alijanse socijalista i demokrata
Poslanici EP danas o situaciji na KiM, spremaju i rezoluciju© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Poslanici Evropskog parlamenta danas će sa Evropskom komisijom i Evropskim savetom raspravljati o odnosima i dijalogu Beograda i Prištine.

Tema će biti i situacija u opštinama na severu Kosova i Meotohije, saznaje Tanjug.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je u sredu da sve činjenice o nedavnom napadu u selu Banjska moraju da budu utvrđene i pozvala sve strane da ulože iskrene napore da povrate mir i stabilnost.

Prema njenim rečima, Evropski parlament u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka u tom pogledu.

Debata je pokrenuta na inicijativu Alijanse socijalista i demokrata, druge po većini poslaničke grupe u EP.

"Na naš zahtev, EP će usvojiti rezoluciju o Kosovu i Srbiji na drugoj oktobarskoj plenarnoj sednici. Osuđujemo nedavnu agresiju naoružane terorističke bande na službenike Kosovske policije. Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinioci moraju se suočiti sa pravdom", navodi se u najavi evropskih socijaldemokrata.

Evroposlanik i inicijator ove debate Tonino Picula je u izjavi za Radio Slobodna Evropa naveo da bi Rezolucija trebalo da bude jasna ocena EP-a o stanju odnosa Beograda i Prištine, "a na tragu poslednjeg terorističkog napada na severu Kosova i ubistva policajca".

"Treba, osim kaznene, utvrditi i političku odgovornost za najnoviju eskalaciju nasilja. Zastupnici će izraziti i stajališta o rezultatima posredničke uloge EU u svetlu očiglednog zastoja u primeni plana o normalizaciji odnosa", rekao je Picula.

image