"Hitler je lajkovao vašu objavu": Kakve veze imaju Šengen, EU i ustaška zastava?

Veličanje fašizma je iz Kanade stiglo u Evropu, a simbol NDH je kao "ikoničan" objavila stranica "Šengen viza info", koju inače uređuju Albanci sa "Kosova"

Ako ste mislili da se "Jaroslav Hunka momenat", u kome ceo parlament Kanade uz ovacije aplaudira nacisti, dešava samo jednom - grdno ste se prevarili. Repriza tog trenutka, uz male varijacije, dogodila se sinoć na "Iksu", kada je platforma "Šengen viza info", posvećena informisanju o Evropskoj uniji i Šengenskom prostoru – na svojoj stranici objavila ustašku zastavu Hrvatske, opisujući je, ni manje ni više nego kao "ikoničnu".

"Bogata i raznolika istorija predivno se ogleda u zastavama. Pridružite nam se na putovanju kroz vreme kako bismo istražili četiri ikonične hrvatske zastave različitih era", navedeno je u objavi u kojoj su uz sadašnje državno obeležje još prikazani barjaci iz 1848. i 1860 godine, ali i onaj kojim se dičila Nezavisna država Hrvatska (NDH) iz 1941. godine.

Ne čudi što je na ovu sramnu objavu ubrzo stigao ironični komentar – "Hitler likes your tweet" (Hitleru se sviđa vaš tvit).

Jer, što bi rekao jedan od korisnika "Iksa" - da li bi govoreći o istoriji Nemačke, stranica upotrebila zastavu sa svastikom?

Tviteraši su zaprepašćeno objašnjavali (ako uopšte i ima onih koji ne znaju) da je slovo "U", u zastavi iz 1941. godine hrvatska verzija svastike, i podsećali da je reč o zastavi nacističke marionetske države odgovorne za genocid nad više od milion ljudi koji nisu bili Hrvati.

"Jedino slobodno putovanje u 'Šengen stilu' na koje se 'ikonična' zastava odnosi bilo je prebacivanje Srba, Jevreja, Roma i drugih do Jasenovca i Aušvica radi masovnog ubijanja. Jeste li vi normalni? Ikonična?", u neverici je bio jedan od komentatora.

Ali, da li je ova skandalozna objava bila samo "ikoničan" kiks stranice koja se bavi promocijom Evropske unije, ili se, iza ovog skandala, ipak krije nešto više?

Možda izabrana zastava nije tako loš simbol za predstavljanje države u kojoj "tragovi nečovešta" nisu ostali u prošlosti, i u kojoj se ustaštvo i danas veliča?

"Kada idete u Hrvatsku, znajte da gazite preko kostiju Srba koje su Hrvati zverski ubili u periodu 1940-1945. - preko 800.000 Srba. Hrvati su jedini imali koncentracione logore za decu", ukazao je jedan od pratilaca ove stranice, pa naglasio da je današnja Hrvatska naslednica te ustaške formacije, 1995. godine proterala je više od 250.000 Srba iz njihovih vekovnih ognjišta i bombardovala kolone srpskih izbeglica.

Neki tviteraši bi, recimo, ironično prokomentarisali da baš ustaška zastava Hrvatske predstavlja "snažne evropske vrednosti".

"Zapravo, nisam šokiran. Evropska unija je ustvari četvrti rajh", istakao je jedan od korisnika društvene mreže "Iks".

"Šengen viza info" je ubrzo, međutim, uklonio spornu objavu i zatražio oproštaj od pratilaca.

"Izvinjavamo se zbog prethodne objave koja prikazuje hrvatske zastave. Greškom smo prikazali i zastavu koja se povezuje sa mračnim vremenima. Ne podržavamo nasilje niti štetne simbole. Namera nam je da promovišemo razumevanje i jedinstvo. Hvala na razumevanju", objavljeno je na stranici.

Ovakvu grešku sebi nije smela da dozvoli stranica, o čijim predstavnicima je često pisano u "Forbsu", "Gardijanu", "Njujork tajmsu", "Blumbergu", na Bi-Bi-Siju, a na čije su se informacije pozivale i zvanične institucije poput američkog Stejt departmenta, Evropske unije, vlade Velike Britanije.

S kakvim to neupućenim ljudima, sarađuju predstavnici najvećih svetskih sila iz oblasti demokratije i ljudskih prava?

No, da li je ipak, zaista bila reč samo o slučajnoj omašci i neznanju?

Osnivač ove stranice je, naime, Besart Bajrami, emigrant sa "Kosova". Budući da je Bajrami, dakle, odrastao i rodio se u Srbiji i u istoj državi školovao, nemoguće je da na časovima istorije nije učio o Nezavisnoj državi Hrvatskoj, Antu Paveliću i njegovim ustašama. Pošto je, sudeći po svom "Linkdin" profilu, već 20 godina u biznisu, sa sigurnošću znamo da je časove istorije na kojima su ove lekcije nezaobilazne, imao mnogo pre nego što je današnja Priština počela da izvrće činjenice i bavi se istorijskim revizionizmom.

I Bajramijeve kolege iz tima, učile su po istom programu, budući da su i oni kosovski Albanci – glavni urednik je recimo Škruta Januzi, jedan od menadžera Amir Makoli, koleginica im je Melvina Kalmendi.

Vađenjem na neznanje pokušali su da se operu i u parlamentu Kanade, a uvidelo se da je oživljavanje bauka nacizma, zapravo bila namera – usmerena protiv jednog od najistaknutijih boraca protiv fašizma – Rusije.

Možda se tako ispostavi i da je "slučajno" veličanje ustaštva kao "ikoničnog" - samo provokacija na račun naroda koji je od ustaštva toliko stradao – koga drugog nego Srba.