Srbija i Balkan

Saslušan Radoičić: Tereti se za teška dela protiv opšte sigurnosti, negirao krivicu

Tužilaštvo je predložilo istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva
Saslušan Radoičić: Tereti se za teška dela protiv opšte sigurnosti, negirao krivicu© Milos Tesic/ATAImages

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je saslušan nekadašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška dela protiv opšte sigurnosti, navodi se u saopštenju VJT.

"Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret", piše u saopštenju Višeg javnog tužilaštva i dodaje se:

"Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva."

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je više, za sada, nepoznatih lica, kojima se na teret stavlja krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

"Prema naredbi o sprovođenju istrage, Radoičić se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Federacija BIH, koje mu je isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji AP Kosova i Metohije, gde ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao 'kolovođa' grupe sa više NN lica, zajedničkim delovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mestu Banjska na teritoriji AP KIM", navodi se u saopštenju VJT.

Na ovu informaciju reagovao je i direktor FUP-a Vahidin Munjić.

"Federalna uprava policije poduzeti će aktivnosti koje se odnose na proveru navoda o tome da je lice Milan Radoičić od januara 2023. godine do 24. septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Tuzle. Već ujutro zatražićemo od organa Republike Srbije da nam dostave raspoložive informacije, a nakon čega ćemo poduzeti mere i radnje iz naše nadležnosti", rekao je direktor FUP-a Vahidin Munjić.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije danas su izvršili pretres stana i drugih prostorija Milana Radoičića kojem je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova.

On je uz krivičnu prijavu priveden u Više javno tužilaštvo u Beogradu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Bivši potpredsednik Srpske liste trenutno se bio je na saslušanju i Palati pravde u Višem javnom tužilaštvu, u pratnji svog advokata Gorana Petronijevića.

Petronijević: U stanu nije pronađeno ništa značajno

Pretres stana je izvršen u toku ranih sati, trajao je duže, rekao je Petronijević. On je dodao da u stanu nije pronađeno ništa što je od značaja, osim što je od Milana Radoičića oduzeto oružje za koje je imao dozvolu.

Petronijević je rekao da sve shvata kao stvar pritiska.

"Nemamo nijedan jedini dokaz za sada sem novinskih snimaka za sve ono što mu se stavlja na teret", rekao je.

Petronijević kaže da je Radoičić objasnio svoje motive, "potvrdio činjenično stanje i negirao krivična dela koja mu se stavljaju na teret".

Radoičić se, podsetimo, u subotu odazvao pozivu MUP-a Srbije, i dao izjavu u Ministarstvu unutrašnjih poslova o događajima u Banjskoj, 24. septembra.

Radoičićev advokat, Goran Petronijević pročitao je prošlog petka na konferenciji za medije njegovo pismo u kojem je naveo da o svom dolasku na sever KiM 24. septembra nije obavestio nikoga, uključujući Beograd, da je spreman da se odazove pozivu nadležnih organa.

On je u saopštenju naveo da je zajedno sa sunarodnicima došao u Banjsku na KiM, kako bi ohrabrio srpski narod u pružanju otpora teroru režima Aljbina Kurtija.

Istovremeno, kazao je, cilj je bio da skrenu pažnju prištinskom režimu i međunarodnoj zajednici da ovakav Kurtijev teror srpski narod više neće trpeti.

"Do stradanja policajca je došlo slučajno, nakon čega je počeo žestok okršaj sa obe strane u kom su poginula naša trojica drugova, heroja koji su svoj život dali za slobodu i očuvanje Kosova i Metohije. Njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljana. Neka bude svima jasno da nismo nikakvi teroristi, već borci za slobodu sopstvenog naroda", istakao je Radoičić.

Podsetimo, 24. septembra u selu Banjska dogodio se sukob Srba sa KiM i Kosovske policije u kojem je stradao prištinski policajac.

Nakon toga pripadnici Kosovske policije žestoko su napali Srbe koji su postavili barikade, a ubijena su četiri Srbina.

image