Broj obolelih od denga groznice u Evropi raste: Ima li razloga za strah u Srbiji?

Simptomi po kojima se može prepoznati bolest su bolovi u mišićima i zglobovima, osip, visoka temperatura, uporna glavobolja, bol u predelu očiju, povraćanje i mučnina

Od denga virusa samo u Bangladešu od početka godine umrlo je više od 1.000 ljudi, a i Stari kontinent našao na udaru jer je u istoj godini zabeleženo više slučajeva nego u celoj prethodnoj deceniji, javili su svetski mediji.

Porast broja obolelih u Evropi predstavlja pretnju po javno zdravlje, konstatuje se, a migracije, porast temperature i klimatska kriza generalno, glavni su preduslovi za prelivanje infekcije u nezahvaćene delove sveta.

Dušan Petrić, najveći stručnjak za komarce za RT Balkan objasnio je ima li Srbija razloge za brigu.

"Denga groznicu prenose komarci 'Aedes aegipti' i 'Aedes albopiktus'. Mi na Dunavu imamo rečne komarce iz porodice Aedes, ali oni ne prenose dengu. Imamo i kućne, koji su prenosioci groznice Zapadnog Nila i njihova aktivnost se upravo smanjuje, mada može da opstane i preko zime u slučaju da u zgradi ili kući ostanu ostaci vode gde oni mogu da polože jaja iz kojih se razvijaju larve", navodi Petrić.

Kaže da je za nas najopasniji uvezeni azijski tigrasti komarac.

"Da bi komaraca preneo denga virus, prvo mora da ujede zaraženog čoveka. U Kaću smo 2016. godine imali slučaj turiste koji je dengu doneo sa Kube, ali u roku od sedam dana nije bilo ujeda tigrastog komarca koji bi preneo virus", priseća se on.

Oko 2,5 milijarde ljudi, odnosno 40 odsto svetske populacije, živi u oblastima gde postoji rizik od prenošenja denga groznice. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti smatra da će se svaka četvrta zaražena osoba razboleti. 

Protiv ove bolesti ne postoji vakcina.

Denga je endemska bolest u najmanje 100 zemalja Azije, Pacifika, Amerike, Afrike i Kariba. Simptomi obično počinju četiri do sedam dana od ujeda komarca i traju do deset dana. Efikasno lečenje moguće je ukoliko se bolest na vreme dijagnostikuje. 

Lakši simptomi su bolovi u mišićima i zglobovima, osip, visoka temperatura, uporna glavobolja, bol u predelu očiju, povraćanje i mučnina.

Kod težih simptoma javljaju se krvarenja iz usta, desni ili nosa, vlažna koža i sluzokoža,  oštećenja krvnih i limfnih sudova, unutrašnja krvarenja, slab puls, a u slučaju da se blagovremeno ne prepozna i leči moguća je i smrt.