Srbija i Balkan

Prištinsko Ministarstvo pravde traži izručenje Milana Radoičića

Ministarka pravde u Prištini Aljbuljena Hadžiju optužila Srbiju da je "režirala teroristički napad"
Prištinsko Ministarstvo pravde traži izručenje Milana Radoičića© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Ministarka pravde u Prištini Aljbuljena Hadžiju izjavila je danas da se čeka odluka Osnovnog suda u Prištini da zvanično zatraži međunarodnu poternicu za, kako je kazala, "teroristom" Milanom Radoičićem.

"Ministarstvo pravde ima obavezu da uputi zahteve Suda drugim institucijama. U ovom slučaju, kada je u pitanju međunarodni poziv, čekamo da Sud uputi zahtev za međunarodno pozivanje i odmah ćemo bez odlaganja postupiti u skladu sa ovlašćenjima koja imamo", kazala je ona.

Sve dok takva odluka ne bude doneta, dodala je, ministarstvo koje ona vodi će delovati bez odlaganja.

"Od trenutka kada se 'teroristički napad' dogodio, institucije Kosova, u ovom slučaju, Ministarstvo unutrašnjih poslova, policija, tužilaštvo i sudovi rade na potpunom rasvetljavanju slučaja. Ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, zbog transparentnosti, održali su konferencije na kojima su detaljno objasnili kako je došlo do napada i gde su se nalazili 'teroristi'", rekla je Hadžiu, dodajući:

"Što se tiče sudskog procesa, on naravno još nije počeo. Međutim, preduzete su mere predostrožnosti u borbi sa 'teroristima'. Neki od njih su sada u pritvoru zbog napada na ustavni poredak i drugih terorističkih akata."

Hadžiju je u izjavi za "Ekonomiju onlajn" rekla da je Priština rešena da traži od Srbije da preda Radoičića, iako to vidi kao priličan izazov, optužujući Srbiju da je "režirala teroristički napad".

Ističe da je Priština rešena da zahteva da se Radoičić isporuči.

"Odlučni smo da tražimo predaju 'zločinca' Radoičića Kosovu, da bismo mu sudili. Razumem da je to izazovno jer je sama Srbija režirala ovaj 'teroristički napad' i ne radi se samo o jednoj osobi, kako je pokušao da kaže advokat 'teroriste' Radoičića, već Srbija stoji iza ovog napada. Ulažemo maksimalne napore da dovedemo 'zločince' na Kosovo. Postoji odlučnost. Takvi zločini neće biti amnestirani, već će dobiti institucionalni odgovor na osnovu zakona na snazi", kazala je ona za ovaj medij.

Velika grupa napadača, kako tvrdi, pokušala je da utiče i na ovdašnje Srbe, koji im se, kako kaže, nisu pridružili.

Zbog toga, ona je zatražila pomoć međunarodnih partnera u istrazi srpskih vojnih baza u kojima su napadači, kako kaže, bili obučavani, uz potvrđivanje da lokalne institucije daju sve od sebe da identifikuju napadače.

"Lokalno zakonodavstvo i međunarodne konvencije predviđaju da se suđenje 'teroristi' Radoičiću održi u 'Republici Kosovo', jer se napad dogodio na njenoj teritoriji. Pre nekoliko dana videli smo upad na imovinu 'teroriste' Radoičića, a biće i oduzimanja njegovog bogatstva koje je stvorio kriminalom. Srbija nema odgovornost da istražuje napad koji se dogodio na Kosovu" navela je ministarka ističući da njihovi međunarodni partneri treba da pomognu u međunarodnoj istrazi o "onim vojnim bazama u kojima se obučavaju 'teroristi' u Srbiji".

image