Godišnjica "Halijarda"; Dodik: Srpski narod u teškim okolnostima spasavao Amerikance

Američki ambasador Marfi ostrašćeno mrzi Srbe i zato nije došao na obeležavanje godišnjice, poručio je predsednik RS

U mestu Boljanić kod Doboja obeleženo je 79 godina od spasavanja savezničkih pilota u operaciji "Halijard-vazdušni most".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministarka kulture Srbije Maja Gojković kao izaslanik predsednika te zemlje danas su u Boljaniću kod Doboja položili vence u znak sećanja na junaštvo i žrtve pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini u spasavanju savezničkih pilota "Halijard - vazdušni most" pre 79 godina.

Dodik je poručio da je srpski narod tada u teškim okolnostima spasavao Amerikance.

"Da su piloti pali na muslimansku ili hrvatsku teritoriju, bili bi pogubljeni ili predati Nemcima. I to nas razlikuje i tada, a i sada. To su sve činjenice", izjavio je Dodik.

Istakao je da američki ambasador u BiH Majkl Marfi ostrašćeno mrzi Srbe.

"On nije došao i ne želi ovo da vidi. I ne mora, ali činjenice se ne mogu sakriti", naveo je Dodik.

Izaslanik predsednika Srbije Maja Gojković rekla je da Srbija i Republika Srpska stoje zajedno i čuvaju sećanje, slavu, čast i požrtvovanost Srba.

Ona je istakla da se ne smije dovesti u pitanje ta žrtva i marginalizaciju sećanja na Halijard.

Predsednik Fondacije Džon Kapelo rekao je da je Boljanić podsetnik na ljudsku čast, žrtvovanje i solidarnost u veoma teškim ratnim okolnostima, što povezuje dva naroda, srpski i američki.

On je izrazio zahvalnost srpskom narodu čiji su pripadnici rizikovali svoje da sačuvaju živote američkih pilota i zahvalio generalu Mihailoviću, Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini i četničkom pokretu, te srpskom narodu koji su pomogli saveznicima rizikujući živote.

Republika Srpska ne koketira sa nacistima i fašistima, već neguje patriotska osećanja i seća se onih koji su se zajedno sa Srbima borili protiv nacista u Drugom svetskom ratu, izjavio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić povodom 79 godina od spasavanja savezničkih pilota u operaciji "Halijard - vazdušni most".

"Republika Srpska danas ne koketira sa nacistima i fašistima bez obzira na promenu međunarodnih istorijskih okolnosti i nalazi se na istim pozicijama i zastupa isti politiku i prema nacizmu i prema fašizmu", rekao je Stevandić u Boljaniću kod Doboja gde je danas prisustvovao obeležavanju 79 godina od ove akcije koju su sprovele snage Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Mihailovića, u Srbiji su spasili više od 500 pilota, a u Boljaniću 60 savezničkih avijatičara.

Predsednik Milorad Dodik istakao je ranije da je akcija "Halijard" herojski podvig naših predaka i još jedna potvrda da su Srbi uvek bili na strani pobednika i antifašista.