Srbija i Balkan

Vučević: Hapšenje Milana Radoičića nije krajnji cilj Prištine

Kako je naveo, protiv Milana Radiočića je pokrenuta pravna procedura kao i u slučaju svakog drugog građanina
Vučević: Hapšenje Milana Radoičića nije krajnji cilj Prištine© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Srbija je pravna država, a nakon izjava Milana Radojičića i njegovog advokata, pokrenuta je pravna procedura kao i u slučaju svakog drugog građanina, poručio je danas ministar odbrane Miloš Vučević, tokom gostovanja na RTS-u sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem.

Država Srbija će nastaviti sa utvrđivanjem činjenica koje su se desile u selu Banjska na KiM.

Hapšenje Milana Radoičića nije krajnji cilj Prištine, istakao je Vučević. 

"Njih više ne interesuje sam Milan Radoičić. Njih danas interesuje politička optužba na račun naše države", rekao je ministar odbrane.

Kako je naveo, Srbija ne treba da se bavi time kakav će utisak ostaviti na Zapadu ili Istoku, već utvrđivanjem činjenica, iako navodi da je Beograd izložen ozbiljnim političkim pritiscima.

Komentarišući navode o prisustvu Vojske Srbije u blizini administrativne linije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je rekao da Srbija nema ograničenja po pitanju razmeštanja svojih snaga u blizini administrativne linije sa KiM.

On dodaje da nema formalno-pravnu obavezu da od komandanta Kfora traži razmeštanje snaga u blizini KiM, već da se u takvim slučajevima Kfor obaveštava o odlukama zarad dobrosusedskih odnosa.

Mojsilović je istakao da nije imao dodatne informacije o događajima od 24. septembra u trenutku kada su se oni odvijali. 

"Sa sigurnošću mogu da kažem da nisu postojali indikatori koji pokazuju da će se nešto krupno, komplikovano i kompleksno dogoditi. Stanje je bilo redovno, prema izveštaju i onome što mi možemo da pratimo", rekao je Mojsilović.

Prve informacije počele su da stižu u ranim jutarnjim satima 24. septembra.

"Oslanjali smo na naše resurse obaveštajnih bezbednosnih kapaciteta, na ono što možemo da vidimo i čujemo sa naših pozicija. Imao sam kontakt, razgovarao sam sa komandantom Kfora na tu temu, i od njih smo sa terena počeli da dobijamo informacije“, ispričao je načelnik Generalštaba VS.

Nakon što je obavestio vrhovnog komandanta Vojske Srbije o dešavanjima na terenu, Mojsilović je rekao da su tome sledile mere koje je on aktivirao odmah, a koje su podrazumevale poziv na pripravnost za sve pripadnike Vojske Srbije.

Mojsilović je rekao da je Vojska Srbije zatim dobila naređenje po kojem treba "u potpunosti staviti pod kontrolu Kopnenu zonu bezbednosti preventivnim razmeštajem dela snaga Vojske Srbije."

On ističe da ovo naređenje nije bilo neuobičajeno u odnosu na stanje na terenu. Podseća da su se slične krize dešavale od septembra 2022. godine, ali da su od tada i rasle u intenzitetu. 

Mojsilović ističe da u ovom slučaju nije u pitanju bio poziv na punu borbenu gotovost, već da je bilo ograničeno na snage za reagovanje.

Načelnik Generalštaba takođe ističe da naoružanje koje je prikazivano na snimcima u javnosti nije došlo iz arsenala Vojske Srbije. Vučević je dodao da takvo oružje koriste snage širom bivše Jugoslavije, napomenuvši i da policija tzv. Kosova koristi slično oružje.

image