Srbija i Balkan

Kirbi: Srbija počela povlačenje vojske

Neće biti raspoređivanja dodatnih američkih trupa na KiM, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće
Kirbi: Srbija počela povlačenje vojske© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da je Srbija počela povlačenje vojske koja je bila raspoređena na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, navodeći da je to dobra stvar koja će pomoći smirivanju napetosti.

"Neće ih u potpunosti eliminisati, ali će pomoći smirivanju. Kao što znate jedan deo mirovnih trupa NATO, misije Kfora, čine i pripadnici američke vojske. Mislim da se njihov broj neće menjati. Neće biti raspoređivanja dodatnih američkih trupa", rekao je Kirbi na konferenciji za novinare u Beloj kući, a preneo je "Glas Amerike".

Upitan o pojačavanju broja pripadnika britanskih trupa, Kirbi je istakao da se Velika Britanija trenutno nalazi u ciklusu liderstva u KFOR-u i da je to pitanje za njih.

"Ono što je poznato jeste da nema naznaka o povećanju broja američkih trupa", ponovio je Kirbi.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Kosovom i Metohijom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.

"Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat", naveo je Vučić u izjavi za "Fajnenšel tajms".

On je dodao da su upozorenja Vašingtona nesrazmerna jer se broj pripadnika srpskih snaga na terenu smanjuje.

"Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000", naveo je Vučić.

image