Vučević: Na liniji sa Kosmetom bilo najviše 8.350 vojnika, sad je manje od 4.000

Ministar odbrane Srbije izjavio je da je vojska morala da reaguje zbog podataka koji su se pojavili u medijima

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da nasilje na Kosovu i Metohiji traje dolaskom Albina Kurtija na vlast.

"Čovek ne odustaje od svog krajnjeg cilja, a to je da nema Srba", kazao je Vučević.

On je pojasnio kroz šta sve prolaze Srbi na KiM, i dodao da je to u najmanju ruku uznemirujuća situacija. Kako je napomenuo, takva situacija je bila i pre 24. septembra.

Vučević je kazao da je dva dana posle dešavanja u Banjskoj, Srbija imala najviše 8.350 vojnika na liniji sa Kosmetom.

"Imali smo u decembru 2022. godine 14.000 vojnika. Dok pričamo, imamo ispod 4.000 vojnika u Kopnenoj zoni bezbednosti, na suverenom delu države. Kada čujete optužbe da nešto gomilamo. Koriste otrcane fraze da bi nekoga etiketirali. Imamo deangažovanje dela jedinice, vraćaju se u svoje kasarne, a Vojska Srbije prati šta se dešava na prostoru koji po međunarodnom pravu pripada našoj zemlji", istakao je Vučević i dodao:

"Narativ da se Srbija spremila da nešto uradi, obučavala i naoružavala grupe je zbir gluposti sa ciljem da se politički diskreditujemo".

"Naše institucije su morale da reaguju zbog podataka koji su se pojavili u medijima, kao i nakon izjave Milana Radoičića da je 24. septembra bio KiM. Ne radi se to da bi se Srbija dodvorila, već da bi Srbija bila pravna država. To radi ozbiljna država", rekao je Vučević.