Srbija i Balkan

Komšić i Bećirović opet provociraju, Srbi tvrde da je imovina isključivo entitetska nadležnost

Dva člana Predsedništva uputila su u proceduru novi zakon o imovini, prema kome je nosilac prava vlasništva isključivo BiH
Komšić i Bećirović opet provociraju, Srbi tvrde da je imovina isključivo entitetska nadležnostwww.globallookpress.com © Nedim Grabovica/XinHua

Upućivanjem u proceduru predloga zakona o imovini, članovi Predsedništva Željko Komšić i Denis Bećirović pokazali su da ne žele dobro narodu u BiH već pozivaju na sukobe, tvrdi poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković.

Bećirović je inače obrazložio, da će prema predloženom zakonu o imovini, BiH biti nosilac prava vlasništva, a da entiteti i drugi nivoi vlasti u BiH mogu koristiti i upravljati imovinom koja im je potrebna za vršenje pojedinačnih nadležnosti u meri u kojoj su ovlašćeni ovim ili nekim drugim zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH.

"Oni samo žele političke poene nacionalno orijentisanih birača kakvih je većina među Bošnjacima. Ovakvo predlaganje zakona o takozvanoj državnoj imovini ne samo da je neustavno, ono je otvoren poziv na sukobe u BiH", ocenio je Petković u izjavi za Srnu.

Srbi, a najverovatnije ni Hrvati, kako on ukazuje, neće podržati ovakav zakon, jer on nema ustavni osnov, a nema ni političku podršku.

"Ustav BiH nijednim članom ne daje pravo BiH na imovinu, nego je ona isključivo entitetsko pravo i nadležnost", ističe Petković.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić istakla je da je na političkoj sceni BiH u toku intenzivno "raspakivanje" Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, i da je sve izraženija želja da dođe kraj dejtonske BiH, što jasno poručuju dva bošnjačka člana Predsedništva BiH.

Vulićeva je takođe naglasila da je Dejtonom jasno definisano da imovina pripada entitetima, ali da to očigledno ne zanima bošnjačke političare, niti međunarodnu zajednicu.

"Dvojica bošnjačkih članova Predsedništva svojim nerazumnim potezima skoro svakodnevo pokazuju da im je cilj unitarna BiH, bez entiteta, sa dominacijom bošnjačkog naroda nad Srbima i Hrvatima", tvrdi Vulić.

Prvi korak na tom putu, prema njenim rečima, bio je oduzimanje pozicije člana Predsedništva, u sadašnjem slučaju, hrvatskom narodu. Naime, Komšić je, kao hrvatski predstavnik - izabran glasovima Bošnjaka. Naredni je jurišanje na imovinu.

"Da jednonacionalne zemlje nemaju budućnost, to bi morali znati i ambasadori SAD i Velike Britanije. No, ko šta zna i želi, nije naša stvar. Republika Srpska je za dejtonsku BiH, a bilo kakav drugi avanturizam predstavlja kraj državne zajednice BiH", navela je Vulićeva za Srnu.

Ranije je i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović poručila da je Bećirovićev i Komšićev predlog zakona o tzv. državnoj imovini jeftin populizam bez ustavnog utemeljenja i bilo kakvog smisla.

image