Srbija i Balkan

Hovenijer: SAD su spremne da savetuju Prištinu u izradi statuta ZSO

SAD će pozdraviti svaki predlog Prištine o ovoj temi, kaže Džefri Hovenijer
Hovenijer: SAD su spremne da savetuju Prištinu u izradi statuta ZSOwww.globallookpress.com © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da su SAD spremne da savetuju Kosovo u izradi statuta Zajednice srpskih opština.

Međutim, on je napomenuo da je, u krajnjoj liniji, ovo pitanje u rukama Evropske unije, kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

"Ovo pitanje će, na kraju, pripasti dijalogu u kojem posreduje EU. Međutim, ako Kosovo želi da se konsultuje sa nama, ili drugima, kako da nešto unapredimo na bolji način, spremni smo da ga posavetujemo", naveo je Hovenijer, prenosi "Reporteri".

On je u razgovoru sa novinarima u američkoj ambasadi rekao da će SAD pozdraviti svaki predlog Prištine o ovoj temi, koji će biti verodostojan i razuman.

Ovo je prva reakcija Hovenijera po ovom pitanju, nakon izjave predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani, koja je pre nekoliko dana rekla da Kosovo treba da pripremi nacrt statuta ZSO zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Hovenijer je, takođe, naveo da se "pitanje odgovornosti za napad na Kosovsku policiju u Banjskoj ne završava izjavom bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića da je organizovao napad".

"Rekao bih da je prava stvar za naše bezbedonosne službe i druge partnere da nastave da pokušavaju da razumeju šta se dogodilo. SAD su bile jasne, odgovorni za napad moraju da odgovaraju. To ostaje naš stav. Nastavićemo da pokušamo da shvatimo šta se dogodilo, ko je odgovoran i zašto", kazao je Hovenijer.

image