Đurić: Za pogoršanje situacije kriv Kurti koji progoni Srbe i želi da izazove sukob

Godinama upozoravamo da je stanje ljudskih prava na Kosovu nepodnošljivo i da će pre ili kasnije neko – iz čiste frustracije i očaja – uzeti stvari u svoje ruke, poručio je ambasador Srbije u SAD

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je za "Njuzvik" da je za pogoršanje situacije na Kosovu kriv prištinski premijer Aljbin Kurti koji ulaže napor u progonu srpskog stanovništva i želi da izazove sukob sa Srbijom, dok Vlada Srbije u Beogradu čini sve da deeskalira tenzije.

Đurić je ukazao da je Kurti, za dve godine, od kako je došao na vlast, promovisao najekstremniji i najopasniji pristup u obračunu sa srpskom zajednicom na Kosovu, što je rezultiralo sa više od 275 nasilnih napada na nevine civile.

Ukazao je da Vlada Srbije iskreno žali i zbog tragičnog nasilja koje se dogodilo 24. septembra, u Banjskoj, ali i napomenuo da je važno to što Kurti nije dozvolio misiji Evropske unije na Kosovu (Euleks) da učestvuje u istrazi nakon tog događaja.

"Kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imamo značajne dokaze da je nenaoružanim zatvorenicima uskraćena medicinska pomoć, a u najmanje jednom slučaju ubijeni su iz vatrenog oružja dok su ležali na zemlji", rekao je Đurić.

Zato je, dodaje, potrebna potpuna međunarodna istraga, kako bi se došlo do saznanja o onome što se dogodilo.

Ambasador Srbije je upitao i zašto se pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga uopšte nalaze na severu, na kojem su Srbi dominantno stanovništvo i što je, napominje, dozvoljeno samo uz odobrenje NATO-a, na osnovu sporazuma.

Đurić je ukazao i na dug niz zloupotreba koje bi mogle stvoriti uslove za takav incident, poput onog u Banjskoj.

"Ipak, godinama upozoravamo da je stanje ljudskih prava na Kosovu nepodnošljivo i da će pre ili kasnije neko – iz čiste frustracije i očaja – uzeti stvari u svoje ruke, samo da bi obezbedio svoj opstanak i sigurnost domova i porodica", rekao je Đurić.

Ističe i da Srbija nema nikakav podsticaj, ni politički ni ekonomski, da bi izazvala vojni sukob, već upravo suprotno, Vlada Srbije čini sve što je u njenoj moći da deeskalira tenzije.

"Trudimo se da svakog srpskog građanina koji je umešan u nasilje smatramo potpuno odgovornim. Tražimo od naših međunarodnih partnera u Vašingtonu i Briselu da ovlaste misiju NATO-a, Kfor da preuzme policijske i bezbednosne dužnosti u regionima naseljenim Srbima, i pozivamo na uspostavljanje međunarodne istrage o tome šta se dogodilo u Banjskoj 24. septembra. Samo bismo voleli da Kurti uradi isto", rekao je ambasador Đurić.

"Njuzvik" u tekstu navodi da se, dok je pažnja međunarodne zajednice i dalje usmerena na sukob Rusije i Ukrajine, "u Evropi sprema još jedan potencijalni rat, dok se tenzije između dva dugogodišnja neprijatelja na Balkanu približavaju opasnim visinama".

Ambasador tzv. Kosova u SAD Iljir Dugoli tvrdi da je u pitanju bezbednost celog regiona i da se Vučiću "ne može verovati", jer, kako kaže, "pokušava da manipuliše dokazima o direktnoj umešanosti Srbije u obuku i planiranje vojne agresije".

Tvrdi i da Kosovo ima konkretne dokaze da je slučaj Banjska rezultat "hibridnog ratovanja Srbije", nazivajući ga "terorističkim napadom, koji je Srbija planirala i podržala".

On je zatražio osudu i konkretne sankcije protiv Srbije, koja je, prema njegovim rečima, "jasno stavila do znanja da čeka trenutak da pokuša da dovrši projekat 'Velike Srbije'".