Kipar dosledan: Ne priznajemo tzv. Kosovo

I mi smo žrtve agresije i invazije, imamo sličnu situaciju na Kipru, poručio je Dimitros Teofilaktu, ambasador Kipra u Srbiji

Ambasador Kipra u Srbiji Dimitros Teofilaktu izjavio je da Kipar ne priznaje jednostranu proglašenu nezavisnost "Kosova" i naveo da ta država ne razmišlja o promeni stava.

"Očigledno  je da je Priština ta koja ne ispunjava svoje obaveze i ne poštuje Briselski sporazum, koji je jedini okvir za napredak u dijalogu sa Beogradom", istakao je Teofilaktu. 

Odgovarajući na pitanje kakva je pozicija Kipra kada je u pitanju najavljeni zahtev Prištine za prijem u Evropsku uniju, ambasador je podsetio da je i Kipar žrtva agresije, ističući da ta zemlja razume probleme sa kojima se Srbija suočava jer se i sama bori sa sličnom situacijom. 

"Stav Kipra, kao i nekoliko drugih zemalja Evropske unije je poznat. I mi smo žrtve agresije i invazije, imamo sličnu situaciju na Kipru. Sve dok važi Rezolucija UN 1244, smatramo jednostrano proglašenje nezavisnosti kao ilegalno i suprotno pravu", rekao je ambasador u intervjuu Tanjugu.

Teofilaktu je napomenuo da Kipar nije jedina zemlja EU koja ne priznaje Kosovo i da veruje da će taj principijelni stav, koji je zasnovan na međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija, biti priznat i poštovan.

"Nastavićemo sa našom politikom i verujemo da se ona uvek uzima u obzir", dodao je Teofilaktu.

Ambasador je ocenio da je trenutna situacija na Kosovu i Metohiji napeta i da postoji rizik od eskalacija, nakon poslednjih poteza Prištine i odlaska Srba iz privremenih prištinskih institucija, navodeći da Kipar u potpunosti podržava misiju i napore specijanog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka, koji smatra da ni u čijem cilju ne treba da budu nestabilnosti i zaoštravanje odnosa na Kosovu i Metohiji. 

"Čak i tehnička pitanja, poput registracije, mogu da dovedu do eskalacije i biti kapisla za veći konflikt. Podržavamo u potpunosti dijalog Beograda i Prištine i vidimo da je srpska vlada bila dosledna u primeni Briselskog sporazuma. Nažalost, nismo jedini koji vide da Priština ne ispunjava svoje obaveze", istakao je Teofilaktu.

Ukazao je da, imajući u vidu geopolitički kontekst, Evropa ne može sebi da priušti i drugi konflikt, svejedno da li se radi o malom ili velikom konfliktu.

"Pozivamo obe strane da se uzdrže, da izbegnu retoriku koja može dovesti do tenzija i nadamo se da će dijalog i dobra volja prevladati. Trenutno vidimo da jedna strana ne ispunjava svoje obaveze i pozivamo je da se uzdrži i poštuje Briselski sporazum", jasan je ambasador Kipra.

Kipar neće popustiti ukoliko bude pritisaka

"Bilo pritisaka ili ne, postoje određena pitanja od vitalnog nacionalnog interesa. Ne popuštamo pritiscima i ostajemo pri principijelnom stavu. Nismo 40 godina prihvatili okupaciju dela naše teritorije i ne možemo prihvatiti ni jednostrano proglašenje nezavisnosti ’Kosova’. Za male zemlje, kao što su Srbija i Kipar, jedino oružje je pozivanje na međunarodno pravo" rekao je Teofilaktu.

Smatra da partneri u EU, koji ne priznaju "Kosovo", takođe neće promeniti stav.

"Znamo da ima pritisaka iz različitih razloga. Videćemo kako će ostali odgovoriti, ali odgovor Kipra će biti- ne", jasan je ambasador.

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije i Kipra, ambasador je ukazao da dve zemlje vežu istorijski odnosi, ista veroispovest, deljenje istih vrednosti i borba sa istim neprijateljima.

"Iako smo geografski udaljeni, razmišljamo slično", konstatovao je Teofilaktu.

Podržavamo saradnju Srbije, Grčke i Kipra

On je ukazao da se odnosi dve zemlje ne mogu zasnivati samo na istorijskim činjenicama i da se mora gledati u budućnost, a da je posao ambasadora, između ostalog, da bude angažovan i na dodatnim razvojima saradnje.

"Srbija je sportska zemlja, brojni timovi dolaze na pripreme na Kipar. Ima potencijala za naučnu saradnju između univerziteta u razvoju novih tehnologija. Podržavamo trilateralnu saradnju Srbije, Grčke i Kipra, posebno u oblasti inovacija, jer su nam potrebni zajednički projekti i napori u tom polju. Naši bilateralni ekonomski odnosi rastu", zaključio je ambasador Kipra u Srbiji.