Ališa Kerns ne odustaje: Britanska političarka traži da se Srbija kazni

Ališa Kerns ponovo poziva na mere protiv Srbije

Predsednica Odbora za spoljne poslove u Parlamentu Velike Britanije Ališa Kerns izjavila je da Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija još nisu preduzele nikakve mere protiv Srbije, koja je, kako tvrdi, odgovorna za sukobe u Banjskoj, dok se tzv. Kosovo još uvek nalazi pod sankcijama EU.

Ona je na društvenoj mreži Iks navela da je i bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić na slobodi, iako je priznao odgovornost za akciju u Banjskoj, te se zapitala da li je reč o "diplomatiji odvraćanja"

"Radoičić ostaje na slobodi u Srbiji. Još uvek nema reperkusija za Beograd od strane Velike Britanije, SAD i EU uprkos ubistvu policajca, naoružavanju paravojnih formacija, kidnapovanju policajaca, niti ulozi u ozbiljnom ranjavanju NATO trupa. Ipak, Kosovo ostaje pod sankcijama EU. Diplomatija odvraćanja", istakla je Kerns.

Britanska političarka, podsetimo, već mesecima redovno upućuje neosnovane optužbe na račun Srbije i Srpske pravoslavne crkve. U nekoliko navrata iznela je tvrdnje da se preko SPC i Beograda vrši šverc oružja na KiM.

Kfor je u julu, ubrzo nakon njene izjava, saopštio da ne postoje dokazi o navodnom švercu oružja koji se obavljao preko administrativne linije između tzv. Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći.