Srbija i Balkan

Avion Iranske revolucionarne garde i sankcije SAD: Šta se događa u trouglu Teheran–Beograd–Moskva

Ponovo je zabeleženo sletanje iranskog teretnjaka na beogradski aerodrom, što je dodatno "podgrejalo" spekulacije da Srbija kupuje iranske dronove "šehid-136"
Avion Iranske revolucionarne garde i sankcije SAD: Šta se događa u trouglu Teheran–Beograd–Moskva© Принтскрин / Јутјуб / Belgrade Aviator

Za nepune tri sedmice otkad se na internetu pojavio snimak sletanja transportnog aviona "iljušin IL-76TD" iranske avio-kompanije "Puja er" (Pouya Air) na aerodrom "Nikola Tesla" (16. septembar), pojedini srpski sajtovi opet su zabeležili isto – ovaj redak i vrlo zanimljiv avion sleteo je na surčinski aerodrom i 3. oktobra.

Ovoga puta nije prikazan samo avion u letu već i trenutak sletanja na pistu beogradske avio-luke, dok specijalizovan sajt "Flajtradar24" beleži da je iranski "iljušin" u srpsku prestonicu (opet) doleteo iz Teherana – na "Teslu" je sleteo u 9.34 ujutro i, takođe, istog dana se vratio u Teheran (21.07 č).

Prethodno je 1. oktobra isti avion "iljušin IL-76TD" iranske kompanije "Puja er" leteo na relaciji Teheran–Moskva–Teheran.

Dakle, nešto se događa u trouglu koji čine prestonice Rusije, Srbije i Irana.

Treba podsetiti da je pomenuta iranska avio-kompanija na listi sankcija Sjedinjenih Država, gde je dospela zato što su je povezali sa Iranskom revolucionarnom gardom, koju SAD od 2019. tretiraju za terorističku organizaciju.

Sve navedeno dodatno podgreva spekulacije da Srbija kupuje 20.000 iranskih dronova kamikaza "šehid-136".

Prva nagađanja o ovoj kupovini pojavila su se nakon susreta srpske delegacije, koju je predvodio zamenik ministra spoljnih poslova Srbije Goran Aleksić, s iranskim zvaničnicima u Teheranu 6. avgusta 2023.

Priču su inače lansirali ukrajinski mediji dan nakon srpsko-iranskog sastanka da bi je potom medijsko-konsultantska kuća "Difens ekspres" demantovala, tvrdeći da Iran nema kapacitete za proizvodnju tako velike količine oružja tog tipa, te da ta zemlja već ima sporazume s Rusijom o proizvodnji i snabdevanju tim dronovima – što i Rusija i Iran negiraju.

Potencijalna isporuka iranskih dronova Srbiji nije nova tema u medijima – njome se bavila "Džejmstaun fondacija", tvrdeći da je nestabilna situacija na Balkanu povod za "trku u naoružanju koju vode Beograd i Zagreb", dok je američki "Forbs" zaključio da su Srbi potencijalno na pragu sukoba s Severnoatlantskom alijansom, pa su im dronovi potrebni da brzo naprave značajne gubitke jačim protivnicima.

Na upravo završenom Međunarodnom sajmu naoružanja u Beogradu "Partner 2023" veliku pažnju je privukao izlagački prostor Ministarstva odbrane Islamske Republike Iran kao jedan od najozbiljnijih i najopremljenijih štandova. Iako su bili izloženi brojni modeli bespilotnih letelica, "šehidi" nisu prikazani ni kao maketa.

Ponovni dolazak "iljušina IL-76TD" iz Teherana u Beograd ide u prilog glasinama da će se Vojska Srbije ponoviti dronovima.

image