Milanovića ne dotiče istraga o Srebrenici: Čime se vi bavite ljudi?

Predsednik Hrvatske "Majkama Srebrenice" poručio da mu je žao ako su deo kampanje "beskrupuloznih muljatora" iz Sarajeva

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović istakao je da ne negira "masovni krvavi zločin" u Srebrenici, ali da je to za njega pitanje kvalifikacije, prenosi Tanjug.

"Nisam negator masovnog, krvavog zločina. Kako ćemo to kvalifikovati ne može biti zadnja reč nekolicine sudija koji su u tom predmetu sudili. Moram da pitam Jevreje kojih je ubijeno šest miliona, i Tutse u Ruandi kojih je za mesec dana umlaćeno 800.000 i Srbe koji su stradali u Jasenovcu na desetine hiljada i pet do šest hiljada mladih muškaraca koji su ubijeni oko Srebrenice u pokušaju da se probiju kroz srpski obruč", rekao je Milanović.

On je, komentarišući to što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine protiv njega pokrenulo istragu zbog negiranja "genocida u Srebrenici", istakao da navedeni zločini ne mogu biti isti, ali da svi ulaze u kategoriju gnusnih, neljudskih zločina.

"I ti to istražuješ. Čime se bavite ljudi? Zaista imate Tužilaštvo koje se bavi time? I to za nekoga ko je nedodirljiv za njih. Dakle, meni mogu 'puvat', što se kaže u Dalmaciji. Evo optužite rukovodstvo Republike Srpske, oni su u tim stvarima vrlo brutalni. Sve ih provedite, pohapsite, ali to nije više turska carevina", rekao je Milanović novinarima, preneli su hrvatski mediji.

Hrvatski predsednik reagovao je i na to što su se Udruženje "Majke Srebrenice" i "Udruženje žrtava i svedoka genocida" prošle sedmice obratili generalnom sekretaru UN zahtevajući da se ne dozvoli učešće hrvatskih vojnika u misiji Eufor-Altea u BiH.

Hrvatsku su označili kao agresora tokom poslednjeg rata.

Milanović je njihov postupak nazvao "nesuvislim i samoporažavajućim pismima".

"Majkama Srebrenice" poručio je da mu je žao ako su postale deo kampanje koju provode "beskrupulozni muljatori" iz Sarajeva.

"Ako su tada bile majke, a njihovi sinovi vojnici, to su stare žene i uvek su se držale dostojanstveno i nadam se da nisu pale u klješta besprizornih beskrupuloznih unitarističkih muljatora iz Sarajeva. Ako jesu biće mi jako žao", dodao je Milanović pojašnjavajući naknadno da pritom misli na ljude poput Željka Komšića, prenela je sarajevska televizija N1.

"Majke Srebrenice" replicirale su na ove Milanovićeve izjave pismom od samo dve rečenice.

"Poštovani predsedniče Republike Hrvatske, jadno je i bedno da jedan predsednik države 'koja je članica svih organizacija, kojih Bosna i Hercegovina nikad neće biti' sebi dozvoli ovakav vokabular. Živi vi nama bili", stoji u pismu koje su potpisale predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić i Murat Tahirović, predsednik "Udruženja žrtava i svedoka genocida".

Milanović je inače i ranije komentarisao pitanje Srebrenice poručivši da "to što je jedna grupa sudija u jednom trenutku u određenim okolnostima neki događaj iz jula 1995. godine okarakterisala kao genocid", on prima k znanju, ali "to nije Kuran i prema tome se ne možemo odnositi kao verski dogmati".