Srbija i Balkan

Vučić: Srbija će održavati mir i stabilnost

Sutra je važna sednica Evropskog saveta. Moći ću da vam dam više zaključaka večeras kada budem završio razgovore sa Makronom, kazao je predsednik Srbije tokom obraćanja sa Samita Evropske političke zajednice u Granadi
Vučić: Srbija će održavati mir i stabilnost© TANJUG/POOL PEUE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima povodom učestvovanja na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi, na koji je pozvano 47 šefova država i vlada, kao i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.

"Imali smo ne lake razgovore. Kao delegacija, razgovarali smo sa oko 25 svetskih lidera", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je najavio razgovore sa Žozepom Boreljom, Emanuelom Makronom, kao i sa Kirijakosom Micotakisom.

"Sa Makronom na posebnom, izdvojenom mestu, imam bilateralu. Očekujem i bilateralu sa Micotakisom", rekao je on.

Kako kaže nije razgovarao sa predstavnicima iz Prištine jer oni ni ne žele da razgovaraju.

"Sutra je važna sednica Evropskog saveta. Moći ću da vam dam više zaključaka večeras kada budem završio razgovore sa Makronom", rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše to što je tzv. predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da će se pre dolaska zalagati da se Srbiji uvedu sankcije i to što je nemački predstavnik na KiM rekao da ono što se dogodilo 24. septembra je zapravo napad na teritorijalni integritet tzv. Kosova, predsednik kaže da "su bilo šta drugo smislili pa da razumem, ali kada kažete napadate na nečiji teritorijalni integritet ko nije deo UN, istovremeno razarate teritorijalni integritet priznate zemlje poveljom UN sa i dalje važećom poveljom 1244 onda je to malo licemerno".

"Da je neko važan rekao bih još je licemernije da govorite o agresoru koji ustvari ne uspeva čak ni da zaštiti svoju zemlju i njene granice koje su proklamovane poveljom UN i rezolucijom istog tela. To govori o dvostrukim standardima i aršinima koji se primenjuju prema Srbiji, to je nešto na šta smo već navikli", istakao je Vučić.

Kako je rekao, to nije nešto od juče.

"Naše je da razgovaramo sa svima, da se trudimo da objasnimo poziciju naše zemlje. Ima još jedna važna razlika - mi se za razliku od njih ne trudimo da se takmičimo da li će nešto loše da se dogodi Prištini, od nas nikada niste čuli da se zalažemo za sankcije njima, to nas ne zanima. Nas zanima da mi imamo normalan život, da Srbi sa KiM imaju normalan život, da mi možemo da imamo normalan razvoj i što veći broj stranih direktnih investicija. Nekima je čitava politika zasnovana šta ćemo da uradimo protiv Srbije", dodao je.

Na pitanje da li je sa nekim razgovarao o sankcijama on kaže da je razgovarao sa svima o svim temama.

"Sutra je važna sednica Evropskog saveta. Moći ću da vam dam više zaključaka večeras kada budem završio razgovore sa Makronom", naglasio je.

Na pitanje stranih novinara da li postoji vojna pretnja od strane Srbije "Kosovu" stvarna, rekao da pretnja ne postoji, te da je pravo pitanje da li se poštuju Povelja UN i rezolucije UN.

"Ako poštujemo Povelju kada je reč o Ukrajini, moje kontra pitanje vama je zašto ne podržavamo i kada pričamo o Srbiji. To je pitanje koje muči ceo srpski narod", rekao je Vučić.

Ističe da smo mi smo zemlja koja će održavati mir i stabilnost i dodao da ono što nam treba su stvarna rešenja zasnovana na realnosti, pravi napredak u pregovaračkom procesu i kompromisna rešenja, a ne nešto o čemu je neko sanjao, a da se drugoj strani ne da ništa.

On je istakao da je poslednji put, kada je bila podignuta borbena gotovost srpske vojske, bilo 14.000 ljudi blizu administrativne linije i to je bilo pre godinu dana.

"Sada, kada smo imali ovu krizu, bilo je 8.500 ljudi, što je značajno manje nego što je bilo. S tim brojem vojnika, čak i da smo želeli, a nismo, ne bi mogli ništa da uradimo. To je jasno i vidljivo. Nismo zainteresovani za to. Zainteresovani smo da napredujemo na našem putu. Poslednje tri godine privukli smom 63 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu i za to smo zainteresovani, da nastavimo tako", istakao je predsednik Srbije.

image