RT Balkan na Jarinju: Srpski carinici vratili uniforme i predali ostavke

"To smo uradili iz moralnih razloga, želimo da u ovom trenutku kao i uvek budemo uz svoj narod"

Srbi sa severa Kosova i Metohije, dosadašnji radnici Carinske službe Kosova, podneli su jutros ostavke na radna mesta i na administrativnom prelazu Jarinje kolegama Albancima vratili uniforme.

Njih jedanaestoro na Jarinje došli su oko 10 sati, šefu smene na prelazu predali su pojedinačno rukom pisane ostavke, a zatim su razdužili i carinske uniforme.


"Svi mi danas smo predali ostavke, vratili uniforme, a to smo uradili iz moralnih razloga, jednostavno, želimo da u ovom trenutku kao i uvek budemo uz svoj narod", rekli su nam carinici juče na Jarinju pošto su predali ostavke.


Kažu, ovo im je za poslednjih 15-tak godina drugi put da ostaju bez posla, ali, izbora nije bilo, žele i ovako, na miran i demokratski način, da protestuju zbog poteza Prištine.


Dan ranije ostavke na radna mesta podneli su administrativni radnici zaposleni u različitim institucijama Prištine na severu Kosova. Ukupno oko 400 ljudi. Prethodnih dana institucije Prištine na severu napustilo je i 578 policajaca, Srba sa severa KiM, a u isto vreme radna mesta napustili su i sudije i tužioci.

Ostavke su podneli i predsednici opština u kosovskom sistemu, poslanici u Skupštini Kosova, Goran Rakić, ministar u tzv. Vladi Kosova.

Stanje na severu Kosova i Metohije i danas je nepromenjeno u odnosu na prethodne dane. U Severnoj Mitrovici i drugim centrima u ovom području na ulicama nema patrola kosovske policije. Jedino magistralnim putevima povremeno prođe neko patrolno vozilo ali policajci ne izlaze iz automobila i ne kontrolišu saobraćaj.

Putem od Leposavića prema Mitrovici juče pre podne prošla je i jedna kolona u kojoj je bilo pet ili šest oklopnih vozila ROSU.

Na putevima se mogu videti i patrolna vozila EULEKS-a a iz EU tokom noći je potvrđeno da je sedam zemalja EU izrazilo spremnost da na Kosovo pošalju policijske snage koje bi patrolirale ovim područjem.