Srbija i Balkan

RT Balkan na severu Kosmeta: "Ovo je Srbija"

Putevima patroliraju EULEKS i KFOR, Srbi poručuju da nema predaje
RT Balkan na severu Kosmeta:  "Ovo je Srbija"© Фото: Зоран Шапоњић

Piše: Zoran Šaponjić

Glavna kapija policijske stanice u Leposaviću rano jutros bila je zatvorena i zaključana. Unutra, u dvorištu parkirani i zaključani policijski, patrolni automobili.

Od pre par dana, od trenutka kada su Srbi, policajci angažovani u Kosovskoj policijskoj službi podneli ostavke, i u policijskoj stanici u Leposaviću, ali i u drugima u kojima su radili Srbi nema više uobičajene užurbanosti, gužve.

Ove policijske stanice još od ponedeljka uglavnom su prazne a u stanici u Severnoj Mitrovici poslednjih dana primećeni su i pripadnici EULEKS policije. U stanicama je i manji broj policajaca Albanaca koji su ovde radili i ranije.

"Od ponedeljka više nema patrola KPS na putevima niti u gradu, magistralom prođe poneki policijski automobil, ali policajci ne izlaze iz vozila i ne kontrolišu saobraćaj", kaže jedan od meštana Leposavića kome je kuća blizu policijske stanice.

Na administrativnom prelazu Jarinje tokom dana nije bilo većih gužvi, vozila su prolazila uz minimalna zadržavanja a posao Srba, policijaca i carnika koji su radili na ovom prelazu, preuzeli su policajci iz Prištine, uglavnom Albanci, a među njima ima i Bošnjaka.

"Imate li šta da prijavite za carinu", pita carinik u plavoj uniformi na dobrom srpskom jeziku i pošto dobije negativan odgovor, kaže nam da možemo da nastavimo put prema Leposaviću i Mitrovici.

Za to vreme jedan od policajaca koji kontrolište lična dokumenta, takođe na dobrom srpskom, razgovara sa vozačem šlepera koji na Kosovo ulazi iz centralne Srbije.

Sve deluje uobičajeno.

"Ima li posla", pita policajac.
"Ima, radi se..."
"Dobro, dajte dokumenta..."

Kilometar i po dalje, na Jarinju, na mestu gde je nekada bila baza KFOR-a i stari prelaz između Kosova i centralne Srbije, sada je baza specijalne jedinice kosovske policije ROSU.

Jedno plavo oklopno vozilo jutros je bilo postavljeno ispred same baze, drugo nekoliko stotina metara dalje, tik uz magistralni put prema Jarinju, odnosno Mitrovici, i pored njega albanski specijalac pod šlemom.

U samoj bazi, kroz prolaz između visokih betonskih blokova videla su se još tri–četiri oklopljena vozila, jedno vozilo za razbijanje barikada i oko njih još četiri–pet specijalaca.

Na čitavom putu od Jarinja do Severne Mitrovice danas nije bilo nijedne patrole kosovske policije. Magistralom su povremeno prolazili policajci EULEKS-a u džipovima, a nekoliko puta prošle su i patrole KFOR-a.

"Jutros sam na raskrsnici na izlazu iz Leposavića prema Lešku video nekoliko džipova kosovske policije, ali niko od policajaca nije izlazio na put da zaustavlja i kontroliše vozila", kaže jedan od meštana Leposavića.

Put od ovog grada na severu Kosova prema Severnoj Mitrovici bio je danas okićen nebrojenim zastavama Srbije. Srpske trobojke bile su na terasama kuća u okolini, na ogradama, na svakom stubu ulične rasvete, pored zastava i poruke "Ovo je Srbija".

"Da, ovo je Srbija, Srbija je naša država i naša majka i mi samo u Srbiju gledamo. Ovo je naša zemlja", kaže u Ibarskoj slatini čovek koji je ogradu okitio sa nekoliko srpskih trobojki.

Ni u Severnoj Mitrovici nije danas bilo patrola kosovske policije. Srbi sa severa proteklih dana poručili su da je za njih prihvatljivo i poželjno da policijske stanice i poslove bezbednosti posle ostavki Srba preuzmu međunarodne snage, EULEKS i KFOR i da bi svaki pokušaj Prištine da na sever dovede policajce Albance rezultirao otporom i novim pogoršanjem situacije.

Desetorica Srba, pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga, podneli su danas ostavke i napustili ovu bezbednosnu formaciju.

Nešto ranije, u Severnoj Mitrovici ostavke je podnelo i oko 300 Srba, administrativnih radnika koji su bili zaposleni u različitim ministarstvima u prištinskom sistemu. Prethodnih dana ostavke je, kako je potvrđeno i u Prištini, podnelo 578 Srba policajaca iz KPS, a to su uradili i srpski sudije i tužioci.

image