Masovna ubistva konja i rat devedesetih u BiH: Kako je "Bild" oklevetao Prijedor bez ikakvog povoda

Nemački list objavio je navodnu priču o masovnim ubistvima konja, bez ijednog relevantnog izvora, a na to je nadovezao priču o ratu devedesetih u BiH

"Konjima su odrubljene glave, komad metala ostao je zabijen u grudi jedne holandske kobile, a neke životinje su ubijene otrovom za pacove", delovi su teksta koji je objavio nemački "Bild" izvestivši o navodnom masakru konja u Prijedoru, gradu u Republici Srpskoj nedaleko od Banjaluke.

Nemački tabloid je naveo kako je u brutalnom pokolju konja u tom gradu za svega nekoliko dana ubijeno 45 životinja. Kriminalci danima lutaju farmama i štalama, ubijajući konje, piše "Bild".

Vest se temeljila na informacijama dobijenim od anonimnih preduzetnika, koji su tvrdili da nepoznata osoba upada na privatna imanja i ostavlja krvav trag. Kao dokaz o zverstvima, na portalu "Bilda" objavljeno je i nekoliko uznemirujućih fotografija. Kristijan Šaurte, koje je, navodi list, prošle nedelje izabrana u komisiju Evropske konjičke federacije, lako je svemu dala i političke primese.

"Te akcije su verovatno politički motivisane. Stiče se utisak da je posebna grupa stanovništva proterana iz regiona", rekla je ona za "Blid".

Međutim, prijedorska policija nije evidentirala nijedan takav slučaj, niti je o tome dobila prijavu. U Policijskoj upravi Prijedor ističu da je reč o netačnim, senzacionalističkim i neprofesionalnim navodima za koje nije objavljen nijedan izvor.

Vlasnici ugašenog konjičkog kluba "Monterival" iz prijedora Slađana Delić Zvicer ispričala je za "Politiku" da u tom gradu više ne postoji nijedan konjički klub i da u njemu ima tek nekolicina uzgajivača i zaljubljenika u konje.

"Čula sam za vest nemačkih medija, pa sam se, kao ljubiteljka konja, malo zamislila. Mislim da u celo Prijedoru nema 45 konja", kaže ona.

I u prijedorskom Udruženju za zaštitu životinja "Spas" odbacuju navode "Blida". Jedan instruktor jahanja rekao je za "Politiku" da je čuo za tu vest.

"Da se to zaista desilo, brujale bi društvene mreže za sat vremena. Ne razumem otkud sada motivi za objavljivanje takvih sadržaja, pa još u Nemačkoj", zapitao se on.

Možda bi vesti poput ove ostale u domenu nevažnih novinskih članaka namenjenih čitalačkoj publici željnoj senzacija o teško proverljivim dešavanjima na periferiji Evrope, da se u tekstu nije našlo mesta za paralelu sa ratnim zbivanjima.

Autori teksta u "Bildu" procenili su da je prikladno da se uz vest o ubistvima konja podseti na stradanje muslimana za vreme građanskog rata u tom gradu. Iako neki smatraju da ovakve vesti možda ne zaslužuju da im se pridaje pažnja, njihovo objavljivanje izazvalo je gnev u javnosti prevashodno zbog asocijacija na ratnu propagandu devedesetih godina prošlog veka, koja i tri decenije kasnije utiče na odnose u zemlji.