Američki diplomata: Bolje novi izbori, nego bivši Demokratski front u Vladi Crne Gore

SAD i EU sugerišu Crnoj Gori ono što je u njenom interesu, a Srbija i Rusija rade ono što je u njihovom interesu, kaže bivši američki ambasador pri NATO-u Kurt Volker

Novi izbori u Crnoj Gori su bolje rešenje od uvođenja u vladu ekstremističkih snaga koje su protiv Crne Gore i Evrope, sa ideologijom koju zastupa većina građana, kaže bivši američki ambasador pri NATO-u Kurt Volker.

Na pitanje koje su to ekstremističke snage, Volker odgovara da je to koalicija "Za budućnost Crne Gore", odnosno stranke bivšeg Demokratskog fronta.

"Oni koji su zaista protiv crnogorske nezavisnosti. Ekstremističke su možda prejaka reč, ali oni zastupaju stav o demokratiji i nacionalizmu i nacionalnom identitetu koji je u suprotnosti sa onim koji građani zastupaju. I u suprotnosti je sa napretkom na Zapadnom Balkanu generalno", tvrdi Volker.

Da li će biti posledica ako ZBCG ipak uđe u vladu, zavisiće od politika koje se usvajaju i sprovode, a ne ličnosti, kaže Volker.

"Sve što bi predstavljalo izgradnju bližih odnosa sa Rusijom, kompromitovanje odbrambenih snaga ili obaveštajnih službi, ili protivljenje EU procesu ili razvoju ka integraciji u Evropu, sve bi to bio povod za veoma ozbiljnu zabrinutost", kaže ovaj bivši američki diplomata.

Volker je u ovom predstavljanju pritisaka Vašingtona na sastavljanje vlade u Crnoj Gori otišao i korak dalje, govoreći da je neprihvatljivo mešanje Srbije i Rusije, ali Amerike i EU je sasvim u redu.

"Postoji razlika, zato što će SAD ili Evropska unija sugerisati ono što je zaista u najboljem interesu Crne Gore i njenih građana, dok Srbija, Rusija ili druge nacionalističke snage teže onom što je u njihovom interesu, a ne interesu Crnogoraca", kaže Volker pokušavajući da Amerikance predstavi kao nevine političare koji samo misle na dobrobit drugih, ali ne i sebe.

Napominje da se nada da mandatar Milojko Spajić neće podleći pritisku, odnosno da neće dozvoliti ulazak u vladu onih stranaka koje nisu proevropske.

"Nisam zabrinut za Crnu Goru zato što znam da većina građana u potpunosti želi da bude deo Evrope, NATO-a, povezana sa Zapadom. Odbacuju tu vrstu ekstremizma i nacionalizma koji Srbija dugo zastupa u Crnoj Gori i regionu. Prikupljanje glasova u parlamentu za izbor vlade slično je izazovu s kojim se suočavamo u Predstavničkom domu. Imamo veliku većinu republikanaca koji podržavaju snažnu nacionalnu odbranu, fiskalnu odgovornost, društvene norme, ali postoje i ekstremisti. I to je veoma slično", kaže Volker za "Glas Amerike".

Poručuje da bi američki zvaničnici trebalo da budu dosledni u porukama o tome šta očekuju od nove crnogorske vlade, što su i učinili na sastancima sa predsednikom Crne Gore u Njujorku.

"Srećni smo što je Senat potvrdio imenovanje Džima O'Brajena za novog pomoćnika državnog sekretara. Džim poznaje region Zapadnog Balkana veoma dobro, poznaje mnogo ljudi tamo i mislim da će usmeriti novu energiju i pažnju na region. To će biti od pomoći u toj doslednosti poruka", kaže Volker.

On se zalaže za odlaganje popisa u Crnoj Gori koji je zakazan za novembar i traži da se u taj proces uključi Venecijanska komisija, koja je već dokazano radila za režim Mila Đukanovića. Podsetimo da su ti zapadni "eksperti" dali odobrenje za usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti koji je otvoreno bio na štetu Srpske pravoslavne crkve, a zbog kojeg su pokrenute masovne litije.

Kako kaže, postoji opasnost da popis promeni političku ravnotežu u zemlji. Zapravo, popis bi pokazao koliko zaista stanovnika ima Crna Gora, a koliko birača, pa bi se otkrile sve malverzacije koje je bivši režim koristio prilikom glasanja.

Takođe, popis bi pokazao i koliko ima Srba u Crnoj Gori, koliko njih govori srpskim jezikom, nakon čega bi bilo jasno da Đukanovićevo stvaranje crnogorskog jezika nije uspelo, a Srbi bi nakon prebrojavanja mogli da traže veća prava.