Srbija i Balkan

Uhapšene dve osobe na KiM na zahtev Specijalnog suda u Hagu

Ismet Bahtjari i Sabit Januzi terete se za zastrašivanje tokom krivičnog postupka, i ometanje službenih lica u obavljanju dužnosti
Uhapšene dve osobe na KiM na zahtev Specijalnog suda u Hagu© Getty © Pierre Cro

Na zahtev Specijalizovanog tužilaštva u Hagu na Kosovu su uhapšeni Ismet Bahtjari i Sabit Januzi i prebačeni u sedište Specijalnog suda na osnovu odluke sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

Oni će se pojaviti pred sudijom za prethodni postupak u najkraćem roku, navodi se u saopštenju Specijalizovanog tužilaštva.

"Bahtjari i Januzi su uhapšeni zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, uključujući zastrašivanje tokom krivičnog postupka, i ometanje službenih lica u obavljanju dužnosti, što predstavlja kršenje Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu. Sudija za prethodni postupak je našao da postoji osnovana sumnja da su Bahtjari i Januzi pokušali da odvrate svedoka od svedočenja u postupku pred Specijalizovanim većima", preneo je RTS.

U potvrđenoj optužnici od 2. oktobra se navodi da su Januzi i Bahtjari, u periodu najkasnije od 5. do 12. aprila 2023, imali pojedinačne sastanke sa svedokom 1, kako bi tog svedoka naveli da povuče svoje svedočenje ili da se uzdrži od svedočenja u službenom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova, uključujući i korišćenje ozbiljnih pretnji.

Takođe, navodi da su se Januzi i Bahtjari, kao saizvršioci s drugim licima, grupno koordinisali pre nego što su lično kontaktirali sa svedokom 1, kao i posle toga.

Po navodima optužnice, takvo postupanje pokazuje da su gJanuzi i Bahtjari imali nameru da zastraše svedoka 1 i da ometaju službena lica, uključujući tužioce i istražitelje specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službene dužnosti.

U potvrđenoj optužnici, Januzi i Bahtjari se terete za sledeća krivična dela: zastrašivanje i pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti upućivanjem ozbiljnih pretnji, kako pojedinačno tako i učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe.

Prvo pristupanje sudu Bahtjarija zakazano je za 14 časova u ponedeljak, 9. oktobra, a Januzija za 15.15 časova istog dana, oba u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Prvo pristupanje optuženih sudu biće održano na javnoj sednici.

Misija Evropske unije za vladavinu prava na tzv. Kosovu (Euleks) obezbedila je operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu u skladu sa svojim mandatom i prema prištinskim zakonima.

Policija tzv. Kosova je takođe pružila operativnu podršku Specijalizovanom tužilaštvu.

Specijalizovano tužilaštvo smatra zastrašivanje svedoka, odmazdu prema svedocima i sprečavanje sprovođenja pravde krajnje ozbiljnim delima i nastaviće da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u takve slučajeve.

image