Galijašević: Albanci usavršili terorizam, Banjska proizvod "zapadne kuhinje"

Albanska doktrina postupanja je organizovani kriminal i terorizam koji je povezan sa državnim organima kao i paravojnim i parapolicijskim strukturama, smatra stručnjak za međunarodni terorizam Dževad Galijašević u intervjuu za "Politiku"

"Albanci su usavršili terorizam kao vlastiti politički instrument, a incident u Banjskoj je proizvod "zapadne kuhinje", rekao je stručnjak za međunarodni terorizam Dževad Galijašević u intervjuu za "Politiku".

Na pitanje da li su Albanci usavršili izazivanja incidenata i koliko ovaj slučaj podseća na Račak, ocenio je da najskoriji incident i više od toga.

"Ako analiziramo sve njihove postupke počev od Martovskog pogroma, predbombardovanje i samo bombardovanje, ako samo sagledamo poslednje godine Kurtijeve vladavine u kojoj je hapsio domaćine, napadao decu, ugrožavao bezbednost bivših policajaca, sudija... sve to što je radio u stvari bilo je širenje terora. Upravo zato je za Albance i njihove pokrovitelje važno da sve ovo sakriju optužbama koje će plasirati protiv progonjenih Srba na Kosovu", kaže Galijašević.

Ističe da Albanci zapravo nikada nisu primenjivali zakon, ako on istovremeno nije primena određene vrste terora.

"Zato im je važno i da sa sebe skinu činjenicu da su bili druga nacija po brojnosti u odnosu na broj stanovnika na sirijskom ili iranskom ratištu, da su njihovi mladići išli u džihad, da su vršili terorističke akcije širom  Evrope. Stalo im je da sakriju da je upravo to njihov način postupanja i delovanja", rekao je Galijašević.

Podseća da smo nakon napada u Banjskoj slušali besmislene optužbe iz Evropske unije kao i razne Boreljove izjave o ovom događaju. Postavlja pitanje, ko je zapravo dole bio uznemiren?

"Sakupi se 30 Srba kod svog manastira, u etnički čistom srpskom Zvečanu, na etnički homogenom i čistom severu Kosova. I onda se pojave Albanci kojima tu nije mesto ni po Rezoluciji 12 44 ni po svim briselskim i drugim dogovorima?! Dakle, ponavljam, suština je da su Albanci usavršili terorizam i da ih zapadna propaganda u svemu podržava, a onda tu etiketu lepe progonjenom srpskom narodu", smatra on.

Srbija bez KiM i sa slabom vladom u Beogradu

Dodaje da su albanska doktrina postupanja organizovani kriminal i terorizam koji je kod njih povezan sa državnim organima kao i paravojnim i parapolicijskim strukturama. Smatra da ne postoji razlika između odreda mudžahedina iz donjeg Prekaza, KBS-a i Rosu.

Prema njegovom mišljenju, ovakvi napadi na Kosmetu će se nastaviti. Kako kaže, Albanci hapse i privode ljude, ulaze u manastire, domove zdravlja i bolnice čak i u ovom trenutku.

"Oni imaju dva cilja: jedan je bez sumnje da Kosovo ostane bez Srba. Da se na ovaj način pritiskaju i u potpunosti isele ili da postanu beznačajna manjina ispod statističke greške kakvi su danas Srbi u Hrvatskoj", kaže Galijašević, i dodaje da je drugi cilj, kako kaže, potkopavanje političkog potencijala koji je aktuelna vlast Srbije izgradila "svugde u svetu."

"Ništa se u albanskoj strategiji nije promenilo, ono su usavršili princip finansiranja iz organizovanog kriminala i širenje i izazivanja terorizma. Dakle, klasični  ciljevi su ostali isti: Kosovo bez Srba i sa slabom vladom u Beogradu", podvukao je Galijašević.

Račak i Banjska nastali u istoj "kuhinji"

Stručnjak za međunarodni terorizam smatra da su Račak iz Banjska nastali u istoj "kuhinji", koja je, kako navodi, zapadna.

"To je zapadna kuhinja jer Kurti nije sposoban za to. Mi smo tu kuhinju videli u ulici Vase Miskina u Sarajevu, na pijaci Markale, na rusko-ukrajinskom ratištu... Sve te matrice smo već prošli. Gromoglasno napravljene laži, policajac je sada žrtva, teroristi su ga napali, a onda na sve to dolazi i medijska kampanja Soroševih i zapadnih medija koji besomučno napadaju državnu politiku da bi iznudili od nje nove ustupke. Terorizam i ima taj politički cilj, da zastraši stanovništvo i kroz takvu atmosferu prisili vlast da donosi neke političke korake koje ne bi činila u normalnim aktivnostima", zaključio je Galijašević.