Dodik: Konstitutivna sednica parlamenta RS 15. novembra, Stevandić kandidat za predsednika

Na sastanku vladajuće koalicije u Banjaluci razgovarano i o formiranju vlasti u Srpskoj i na nivou BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da će konstitutivna sednica Parlamenta RS biti održana u utorak 15. novembra i da je vladajuća koalicija postigla dogovor da kandidat za predsednika parlamenta bude lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, prenosi RTRS.

Nakon sastanka sa predstavnicima vladajuće koalicije, održana je zajednička konferencija za novinare, na kojoj su Dodik i ostali lideri izneli zaključke.

Dodik je otkrio da je dogovoreno i da Boran Bosančić iz DEMOS-a bude kandidat za generalnog sekretara Narodne skupštine Republike Srpske, kao i da postoji načelni dogovor o mandatima u novoj vladi Republike Srpske.

"Pristup je da imamo podršku za izbor četiri delegata iz SNSD-a za Dom naroda PS BiH. To znači da će od pet delegata četiri biti iz SNSD-a", rekao je Dodik, ističući da je zadovoljan stepenom usaglašenosti politika svih članica ove koalicije.

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istakao je da je dvotrećinska većina nacionalno pitanje, izražavajući nadu da će u NSRS postojati ova većina.

"To je u suštini nacionalno pitanje, a ne političko pitanje podele između vlasti i opozicije. Nadam se da ćemo u naredne četiri godine doći do toga da dvotrećinska većina bude nacionalno pitanje", kazao je Stevandić.

Lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da broj osvojenih mandata govori o snazi vladajuće koalicije, ističući da će ova stranka nastaviti da prati koalicionu politiku. On je istakao da to ukazuje i na velike mogućnosti za postizanje dvotrećinske većine kada to bude neophodno.