Srbija i Balkan

Bivši komandant policije UN na KiM: "Kosovo" je naoružana ruka SAD u Evropi

Društvenim mrežama kruži video-zapis na kojem Kurti kaže američkom ambasadoru na KiM da Priština mora da "nakači termin kriminalci za Srbe na severu koji protestuju protiv naših mera tako da ih možemo lakše hapsiti", rekao je Antonio Evanđelista za "Večernje novosti"
Bivši komandant policije UN na KiM: "Kosovo" je naoružana ruka SAD u Evropi© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

SAD i NATO u poslednjih 30 godina doneli su samo štetu i nema zemlje gde nisu prošli da unesu "demokratiju" i "ljudska prava", kaže u razgovoru za "Večernje novosti" komandat italijanske policije na Kosovu i Metohiji sa UN između 2000. i 2004. godine Antonio Evanđelista.

On se bavio istragom ratnog kriminala, terorizmom, balkanskim mafijama i korupcijom. Od 2010. do 2012. bio je savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova i šef regionalne kancelarije EUPM u Republici Srpskoj (policijska misija EU u BiH), a obavljao je i dužnost rukovodioca Interpola u Rimu.

"KiM je, nažalost, naoružana ruka SAD u Evropi", kaže Evanđelista za beogradski medij.

On dodaje da su SAD, što se KiM tiče, sve uradile iz dva razloga: znali su za rudno bogatstvo na toj teritoriji i bio im je potreban prostor za najveću vojnu bazu u srcu Evrope.

Evanđelista ukazuje i da na društvenim mrežama kruži video-snimak razgovora američkog ambasadora na KiM i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u kojem Kurti insistira na hapšenju Srba i kaže da je "hapšenje cena koju Srbi moraju da plate, a što pre shvate da moraju da prihvate našu državu lakše će biti za sve". Evanđelista je naveo i da je Kurti u tom razgovoru kazao da Priština mora da "nakači termin kriminalci za Srbe na severu koji protestuju protiv naših mera tako da ih možemo lakše hapsiti".

U razgovoru je ukazao i da je Kanada početkom 2022. godine skinula oznaku tajnosti sa depeša njenih vojnih snaga sa sedištem u Sarajevu i da su otkrivene potpuno nove činjenice o ratu u BiH devedesetih godina prošlog veka.

"U njima se poručuje da treba da šire operacije koje pokriva CIA, ilegalno se šalje oružje regrutovanim borcima džihada, a zverstva da se pripisuju Srbima, iako su ih počinili bosanski muslimani. Zadatak emitovanja laži imali su određeni plaćenički mediji", ukazao je Evanđelista.

 

image