Srbija i Balkan

Vučić nakon sastanka sa Makronom: Nema ništa od francusko-nemačkog plana

Do sastanka dvojice predsednika dolazi u momentu kada je Beogradu predstavljen nemačko-francuski predlog za Kosovo i Metohiju
Vučić nakon sastanka sa Makronom: Nema ništa od francusko-nemačkog planaNone © AP Photo/Michel Euler

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati, a nakon sastanka održao je konferenciju za medije.

Pre dva dana predstavljen je francusko-nemački plan za KiM, a Vučić je odbacio danas ideju da se o Zajednici srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji raspravlja u okviru ovog plana.

"Nema ništa od tog posla", rekao je Vučić. 

Govoreći o politici neuvođenja sankcija Rusiji, on je rekao da je se neće odreći, jer su te odluke "srž" i "život Srbije".

"Bezbroj puta sam govorio o tim sankcijama Rusiji", kazao je Vučić i dodao:

"Možemo toga da se odreknemo u slučaju da imamo mač nad glavom, i to ne bih krio od naroda. Nemamo mač nad glavom, i ja to znam. Nije lako, nije jednostavno, a to niko ne zna bolje od mene", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je najavio i nastavak saradnje sa zemljama EU, budući da je strateški cilj Srbije članstvo u Uniji.

Srpski predsednik stigao je u dvodnevnu posetu Parizu gde će sutra učestvovati na petom "Forumu o miru", a očekuje ga i radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozefom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Briselski portal "Euraktiv" objavio je dokument francusko-nemačkog predloga za Kosovo i Metohiju, koji neodoljivo podseća na ugovor dve Nemačke iz 1972. godine kojim je stvorena osnova za ulazak Istočne Nemačke u Ujedinjene nacije.

"Euraktiv", koji navodi da je dokument dobio od pouzdanog izvora, preneo je devet tačaka predloga za Beograd i Prištinu, od kojih su većina kopije, sa malim izmenama, onih iz dokumenta potpisanog pre pet decenija između dve Nemačke.

Dolazak u Pariz najavio je i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. On se u popodnevnim časovima, zajedno sa predsednicom takozvanog Kosova sastao u Jelisejskoj palati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Ranije je Kurti na svom Fejsbuk profilu naveo je da je moguće da će se na forumu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 10. nov 2022 • 21:16

    21:16

    Osmani i Kurti s Makronom: Nemačko-francuski predlog dobra osnova

    Predsednica i premijer privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i Aljbin Kurti preneli su predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da nemačko-francuski predlog predstavlja dobru osnovu za dalji nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

    Kako prenosi "Ljajmi", u zajedničkom saopštenju Osmani i Kurti su zahvalili Makronu na angažovanju Pariza da u saradnji sa Nemačkom pomogne procesu daljeg toka dijaloga.

    Oni su ponovili posvećenost dijalogu, zasnovanom, kako su naveli, "na očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i funkcionalnosti 'Kosova'".

  • 19:02

    Osmanijeva i Kurti tražili podršku Francuske za ulazak tzv. Kosova u NATO

    Predsednica takozvanog Kosova Vjosa Osmani rekla je da je zajedno sa premijerom Aljbinom Kurtijem, sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarala o dinamici dijaloga sa Srbijom i najnovijim dešavanjima na severu.

    "Razgovarali smo i o destabilizujućim akcijama Srbije, kroz jačanje njenih nelegalnih struktura na 'Kosovu', zastrašivanju građana Srbije i podsticanju kriminalnih grupa na podrivanje reda i zakona na severu", rekla je Osmanijeva.

    Kako je dodala, razgovarano je i o bilateralnim odnosima Francuske i samoproglašenog Kosova, a zatražili su podršku Francuske za ulazak u NATO.

    "Na sastanku smo ponovili važnost završetka procesa vizne liberalizacije tokom češkog predsedavanja Savetom EU i zatražili nastavak podrške Francuske evroatlantskim integracijama 'Kosova' i članstvu u drugim međunarodnim organizacijama", poručila je Osmani.

  • 17:48

    Vučić: Emanuela Makrona doživljavam kao iskrenog prijatelja naše zemlje

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram profilu fotografije sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, uz koje je napisao da ga doživljava kao iskrenog prijatelja Srbije.

    "Predsednika Emanuela Makrona doživljavam kao iskrenog prijatelja naše zemlje, dugo se poznajemo i verujem da zajedno možemo da uradimo mnogo velikih stvari i realizujemo veliki broj projekata", napisao je Vučić.

  • 17:22

    Uplašen sam zbog početka naplaćivanja kazni za preregistraciju

    Komentarišući izjave američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera koji je rekao da je zabrinut zbog približavanja 21. novembra, za kada je Kurti najavio kazne za Srbe koji nisu preregistrovali automobile, i da što pre treba raspravljati o ZSO, Vučić je rekao da je Hovenijer s pravom uplašen.

    "Kao što sam i ja uplašen", dodao je, jer je posle julske krize, krajem avgusta, u Briselu rekao da imamo problem i sa ličnim kartama.

    "Rekao sam, mi ćemo predočiti nešto što nije lako za nas, ali je to u okviru naše politike i Otvorenog Balkana. To je nešto što je nemoguće da neko odbije da bi prevazišli tu situaciju. Ali oko tablica je to nemoguće", naveo je Vučić.

    On je precizirao da su ga tada molili da to uradi, a da će oni preuzeti na sebe brigu oko tablica.

    "Rekli su: naš je posao da ubedimo Kurtija da se to reši drugačije i kao što vidite, nije se rešilo ništa", rekao je predsednik Srbije.

    Dodao je da govori stvari koje ne mora, samo da bi pokazao kako smo saterani u ćošak, što su Srbi sa celog Kosova i Metohije razumeli i sad je, kako ističe, mnogo teže.

    "Kako ću ja sad da im kažem da se sutra vrate u institucije? Srećom, oni su sami postavili uslove. Nema od tog posla ništa, dok se ne ispune oba uslove i to je to", poručio je Vučić.

  • 17:19

    Vučić odbacuje francusko-nemački plan

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas ideju da se o Zajednici srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana za KiM.

    "Kako mislite da nam neko stavlja nešto što tobož treba da dobijemo nekakvim zaključnim sporazumom, a to je trebalo da bude u prvom sporazumu. Mi smo mali i slabi, nisam nešto naročito pametan, ali nisam ni idiot. Nemojte da pravite od svog rukovodstva idiote. Nema ništa od tog posla", odgovorio je Vučić na pitanje novinara, o spekulacijama medija da postoji plan u tri tačke za rešenje aktuelene situacije na KiM, čija je suština da se Srbija saglasi da se o zahtevu za ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana.

  • 17:02

    Neće biti sankcija Rusiji, nemamo mač nad glavom

    Vučić je dodao da se politike neuvođenja sankcija Rusiji neće odreći, jer su te odluke "srž" i "život Srbije".

    "Bezbroj puta sam govorio o tim sankcijama Rusiji. Prošlo je od tada. Imali smo sastanak, i otkriću vam tajnu. Bilo nas je sedam ili osam u kabinetu, od premijerke do drugih. Nije pisao to nikakav tim, novinar, lično sam svojom rukom pisao zaključke, pa je to tek onda prekucano. Ti zaključci su život Srbije, moj život. Oni su izdržali 270 dana najtežih pritisaka u savremenoj srpskoj istoriji. Oni su suština, i naša srž. I posebno nisu takvi da vodimo politiku sankcija prema onima koji će nas štititi 2025. godine. Možemo toga da se odreknemo u slučaju da imamo mač nad glavom, i to ne bih krio od naroda. Nemamo mač nad glavom, i ja to znam. Nije lako, nije jednostavno, a to niko ne zna bolje od mene", rekao je predsednik Srbije.

  • 16:51

    Čuvaćemo našu vojnu neutralnost

    Vučić je pred novinarima ponovio da je današnji sastanak sa Emanuelom Makronom bio jedan od najvažnijih koje je do danas vodio sa francuskim kolegom.

    Vučić se dotakao i situacije u Ukrajini, dodajući da je dobra vest da postoje razgovori, jer je to pokazatelj da će doći do nekog rešenja.

    "Mislio sam da će Rusi pružiti veći otpor oko Hersona, ali eto, prevario sam se. Moramo da budemo svesni da sami moramo da kreiramo svoju budućnost, u vojničkom smislu moramo sami o sebi da brinemo, čuvamo vojnu neutralnist, jer je ona dokaz našeg slobodarskog pristupa, da budemo svoji na svome, sačuvamo dobar odnos prema prijateljima i na Zapadu i Istoku. Nama je jasno koliko je naša pozicija teška", rekao je Vučić.

  • 16:46

    Kurti i Osmanijeva razgovarali sa predsednikom Francuske

    U Jelisejsku palatu su stigli i predstavnici privremenih prištinskih institucija, predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti.

    Oni su se sastali sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, prenosi "Koha".

    Izvori "Kohe" navode mogućnost trojnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kasnije tokom večeri. Prištinski list je tu informaciju pokušao da potvrdi u Predsedništvu Srbije i Vladi Srbije, ali nisu dobili odgovor.

    Osmani i Kurti će u Parizu učestvovati na "Forumu o miru".

  • 16:41

    Beograd spreman na kompromis, pitanje da li će ga biti zbog Prištine

    Govoreći o dešavanjima na KiM, Vučić je istakao da je uvek spreman za kompromis, ističući da ne veruje da će ga biti, zbog prištinske strane.

    "Rekli smo šta su uslovi za povratak u institucije, ali ne znamo šta će se desiti dalje. Mi smo imali dobar sastanak zbog naših bilateralnih odnosa, i drugih, a što se Prištine tiče, nisam optimističan. Doneo sam danas dokument za tablice, i pokazao ih Makronu. Oni neće to da daju, jer su to jednostrano ukinuli 2020. godine. Ja samo tražim ono što piše", rekao je Vučić.

    Mi smo mali, slabi, nisam pametan, ali nisam idiot, nemojte od nas to da pravite, dodao je Vučić.

    "Oko tablica su neke stvari nemoguće. Tada su mi rekli "Molim te uradite to", mi ćemo preuzeti na sebe sve što se tiče tablica. I mi smo uradili to, ali se ništa nije desilo", rekao je Vučić, govoreći o ne ispunjenjima uslova.

  • 16:36

    Vučić: Predao sam dokumenta koja potvrđuju stavove Srbije

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao u svom obraćanju nakon sastanka sa Emanuelom Makronom kako je izuzetno zadovoljan današnjim susretom sa predsednikom Francuske, dodajući da je dosta stvari o kojima trenutno ne može da govori.

    "Poneo sam sva dokumenta koji potvrđuju stavove Srbije, predao ih, govorio o ozbiljnosti našeg pristupa, želji da se situacija stabilizuje, ali i frustraciji našeg naroda. Srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi. Govorili smo o evropskoj perspektivi, svim pitanjima o našoj saradnji, privrednim komorama, Medefu, aerodromu... Ljudi znaju kako to danas izgleda", rekao je Vučić.

    Vučić je dodao da Makrona doživljava kao iskrenog prijatelja naše zemlje, navodeći da je siguran u to, da i Makron Srbiju izuzetno poštuje i ceni.

image