Srbija i Balkan

Maltretiranje Srba: Na Brnjaku večeras kilometarske kolone

U koloni su i autobusi u kojima su đaci, studenti koji se školuju u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Lešku, i koji moraju da idu okolnim putem i do 100 kilometara duže
Maltretiranje Srba: Na Brnjaku večeras kilometarske kolone© Antonio Ahel/ATAImages

Na administrativnom prelazu Brnjak, jedinom otvorenom za saobraćaj između centralne Srbije i severnog dela Kosova i Metohije večeras se na ulazak na Kosovo čeka i po nekoliko sati, a kolona ispred prelaza duga je više kilometara.

Vozači koji su u koloni javljaju večeras da je kolona iz časa u čas sve duža, a u koloni su porodice sa malom decom, ljudi koji su za vikend išli u centralnu Srbiju ili koji su bili u Raški, Novom Pazaru ili Kraljevu u nabavci osnovnih životnih namirnica ili lekova.

U koloni su i autobusi u kojima su đaci, studenti koji se školuju u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Lešku.

Inače, administrativni prelazi Jarinje i Brnjak za saobraćaj iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zatvoreni su još 24. septembra posle sukoba u Banjskoj.

Prelaz Brnjak otvoren je pre dva dana dok je saobraćaj prema Kosovu na Jarinju i dalje blokiran.

Radnici iz Raške i okolnih mesta, kao i đaci i studenti koji se školuju u Leposaviću ili u Lešku i dalje su primorani da prave krug duži od 100 kilometara da bi od Raške preko Novog Pazara, Ribarića, Zubinog Potoka i Zvečana došli do radnih mesta ili do svojih škola.

Iz tzv. kosovke policije pre dva dana rečeno je da je Jarinje i dalje pod blokadom zbog navodne "pretrage terena".

image