Srbija i Balkan

Kurti poziva na sankcije: Ako ne bude kažnjena, Srbija će ponoviti zločin

U opširnom intervjuu za "Pobjedu" Kurti je izgubio dodir sa realnošću i pokazao da mu najviše smeta blizak odnos Srbije i Rusije
Kurti poziva na sankcije: Ako ne bude kažnjena, Srbija će ponoviti zločinGetty © Omer Messinger

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poziva na sankcije Srbiji i navodi da dokazi koje je Priština sakupila pokazuju odgovornost Beograda u sukobu u Banjskoj.

"Za to Srbija mora da bude međunarodno sankcionisana i kažnjena. Ako i ovaj akt prođe nekažnjeno, Srbija će ponoviti zločin", kaže Kurti.

Navodi da su zaplenjeno oružje i oprema proizvedeni u srpskim državnim vojnim fabrikama "Sloboda" iz Čačka i "Zastava arms" iz Kragujevca, što je za Kurtija dovoljan dokaz da je u sve bio umešan Beograd.

"Nedavno sam zamolio savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejka Salivana da pojača podršku Kosovu protiv ratnih planova Srbije", kaže Kurti.

Dodaje da hapšenje i puštanje Milana Radoičića podseća na dogovor Pabla Eskobara i predsednika Kolumbije.

"Odnos Vučić - Radoičić nije originalan; već smo to više puta gledali. Mali Putin u Beogradu mora da ima svog malog Prigožina na Kopaoniku. Ili, ako se vratimo malo dalje u prošlost, paralela se nameće: novi Sloba u Beogradu ima svog novog Arkana na Kosovu", kaže Kurti u intervjuu za "Pobjedu".

Dodaje da svi "teroristi" koji su upeli da pobegnu moraju da budu predati vlastima tzv. Kosova.

Govoreći o istrazi koju je sprovela Priština, Kurti je rekao da je na osnovu zaplenjenih dokumenata najveći deo plana bilo sprovođenje terorističkog napada.

"Cilj je bio pripajanje severa Kosova i to koordinisanim napadom na 37 različitih položaja. Namera je bila da se uspostavi koridor ka Srbiji, kako bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama", tvrdi Kurti.

Prema njegovim rečima, postoje video snimci sa tri drona koji navodno pokazuju da su pripadnici grupe prošli obuku na Pasunjanskim livadama četiri dana pre napada u Banjskoj. Podsetimo, Beograd je demantovao ove navode.

Kurti navodi da postoji više od 48 baza srpske vojske i žandarmerije na prelazima sa Kosovom i Metohijom.

"Tu se nalaze i protivvazdušni sistemi, kao i teška artiljerija. Pozvali smo institucije Srbije da zatvore i demilitarizuju 28 prednjih vojnih baza, kao i 20 baza žandarmerije, koje predstavljaju stalnu pretnju bezbednosti naše države", kaže Kurti.

Države koje imaju kompleks superiornosti, kada se smanjuju ili oslabe, postaju opasne, tvrdi Kurti i dodaje da je Srbija u tom smislu kao Rusija.

"Rat protiv zločina i terora koji sponzoriše Srbija nastavlja se i nužno će završiti pobedom naše nezavisne države, njenih vrednosti i interesa, njenih građana, svih njenih zajednica, bez razlike. Pažljivi smo, oprezni, ali se ne plašimo", poručuje.

Najviše mu smeta bliskost Srbije i Rusije

U opširnom intervjuu, Kurti se najviše žali na Rusiju, navodeći kako je Beograd blizak Moskvi, te da se zvanična Srbija nikada nije distancirala od nasleđa Slobodana Miloševića ni od Putina.

"Srbija želi status 'male Rusije' na Balkanu, gde bi entitet RS u Bosni i Hercegovini postao 'mala Belorusija'. Devedesetih godina prošloga veka, Vučić je zagovarao ideju 'velike Srbije', koju sada, po uzoru na 'ruski svet', naziva - 'srpskim svetom'. Srbija danas opet sanja veliku Srbiju; ima pretenzije na deo teritorije države BiH, Crnu Goru želi da pretvori u Ukrajinu, da nama otme sever Kosova", kaže Kurti.

Insistira se na odnosu sa susedima sličnom odnosu Moskve prema Ukrajini i Belorusiji, smatra Kurti i dodaje da to podrazumeva ili određenu kontrolu centralne vlasti ili kontrolu određenog dela teritorije susedne države.

"Zato susedstvo Srbije za nas predstavlja bezbednosni rizik", zaključuje Kurti.

image