Srpska protiv kršitelja Dejtona: Rusi podnose tužbe u ime Banjaluke?

Sagovornici "Novosti" veruju da je sve izvesnije da će Kristijan Šmit odgovarati pred sudom i da će Zapad priznati da je on nelegalno u BiH, ali i da će mu se na optuženičkoj klupi pridružiti svi oni koji krše međunarodno pravo

Republika Srpska će iskoristiti sve pravne mogućnosti i u Bosni i Hercegovini i u drugim zemljama kako bi osporila ponašanje kršitelja međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, pre svega visokog lažnog predstavnika kojeg Banjaluka ne priznaje Kristijana Šmita. Tužbe će podneti i pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, gde bi podnosioci trebalo da budu neke države naklonjene RS, uključujući Rusiju.

Prema rečima dekana banjalučkog Pravnog fakulteta Željka Mirjanića, obraćanje sudovima u drugim zemljama je neizvesno, ali je neizvesno i pred sudovima u BiH, jer "ne znamo kakav je uticaj politike na te sudove".

"Može se desiti da pod nečijim uticajem veruju optuženima. Na nama je da se nadamo da se u drugim zemljama poštuje vladavina prava i da će međunarodni sudovi postupati u skladu s tim načelom. Veoma je upitno ponašanje sudova u BiH, koji ne poštuju čak ni Ustav. No sve pravne mogućnosti trebalo bi iskoristiti i nadati se da će institucije u drugim zemljama delovati sa obaveznim načelom vladavine prava", izjavio je Mirjanić za "Večernje novosti", te dodao da je evidentno da pojedine diplomate svojim delovanjem krše međunarodno javno pravo.

Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić istakao je da je glavni argument Srpske kod spremanja tužbe protiv Šmita to što Nemac nema dokument o imenovanju na poziciju visokog predstavnika u BiH.

"On predstavlja akt međunarodne sile, a ne međunarodnog prava. A činjenica je da je međunarodno pravo osnov svakog postupanja. Naša upornost trebalo bi da dovede do procesuiranja Šmita, a onda i svih ostalih koji se prave da međunarodno pravo ne postoji nego da postoji dogovor onih koji su veliki i jaki. Srpska je odlično procenila i zemlje iz kojih dolaze problemi i deluje u skladu s pravom. Svaki danom je sve izvesnije da će Šmit odgovarati pred sudom i da će konačno Zapad priznati da je on nelegalno u BiH", rekao je Stevandić za "Novosti".

Dodik je u junu podneo prijavu protiv Šmita zato što se neovlašćeno bavi poslovima visokog predstavnika, ali i protiv direktora "Službenog lista BiH" Dragana Prusine, jer je omogućio objavljivanje odluka tzv. visokog predstavnika u pomenutom glasilu. Prijava se već mesecima nalazi u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.