Ministarka Đedović: Energetski sistem spreman za početak grejne sezone

U sistemima daljinskog grejanja izvršene su sve neophodne pripreme, električne energije, uglja i gasa ima dovoljno, a aktuelni su popusti za sve građane koji smanje potrošnju struje, dodala je ministarka rudarstva i energetike

U "Elektroprivredi Srbije" završeni su najvažniji remonti proizvodnih kapaciteta, a deponije i akumulacije su na visokom nivou. Akumulacije su na nivou 600 gigavat-časova, a zalihe uglja na deponijama termoelektrana premašile su dva miliona tona. Očekujemo da EPS energetske potrebe građana i privrede Srbije pokrije iz svoje redovne proizvodnje, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

"Omogućeno je i sigurno snabdevanje prirodnim gasom za predstojeću grejnu sezonu, kao i rezerve ovog energenta u skladištima u Banatskom Dvoru i Mađarskoj. U sistemima daljinskog grejanja izvršene su sve neophodne pripreme i remonti proizvodnih i distributivnih mreža i obezbeđene dovoljne količine energenata za početak grejne sezone 2023–2024", istakla je ministarka za "Politiku".

Takođe, podsetila je da će svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiti umanjene račune za struju za 20 do 40 procenata narednih šest meseci.

Popusti će važiti počev od oktobarskih računa 2023, zaključno s računom za mart 2024. Za uštede energije od pet do 15 odsto obračunava se popust od 20 procenata a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 procenata. Najveći popust od 40 procenata imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto.

Grejna sezona za snabdevanje toplotnom energijom zbog grejanja stambenih i poslovnih prostora počinje 15. oktobra 2023, a završava se 15. aprila 2024.