Albanski novinar optužuje: EU kupuje vreme Srbiji, kriju se iza istrage o Banjskoj

Dopisnik prištinskih i hrvatskih medija iz Brisela smatra da je ironično da još uvek nema mera protiv Srbije

U Evropskoj uniji postoje strukture, i to u okviru Evropske komisije i službe za spoljne poslove, koje žele da "kupe vreme Srbiji" da bi se izbeglo nametanje mera, najnovija je teza dopisnika prištinskih, ali i hrvatskih medija iz Brisela Augustina Paljokaja.

Paljokaj je za prištinsku "Kohu" izjavio da je ironično što u ovom trenutku, dve nedelje nakon incidenta u Banjskoj nema mera protiv Srbije, ali da su još uvek na snazi mere protiv tzv. Kosova.

"Sve je veći pritisak mnogih zemalja Evropske unije da se uvedu mere protiv Srbije, ali postoji struktura u Briselu koja je zainteresovana da kupi vreme za Srbiju, kako bi što je duže moguće izbegla uvođenje sankcija Beogradu", naveo je Paljokaj.

Novinar poreklom sa KiM, koji je karijeru započeo u Zagrebu, potpuno je zanemario činjenicu da Priština nije konstruktivna strana u dijalogu, kao i da srpski narod na KiM trpi permanentne pritiske o čemu Beograd obaveštava međunarodnu zajednicu duže vreme.

Njegov utisak je da "određene strukture u EU žele da kupe više vremena za Srbiju".

"Bili su veoma entuzijastični kada su preduzimali mere prema Kosovu, ohrabreni su i merama koje preduzimaju Sjedinjene Američke Države, ali sada su veoma spori i kriju se iza poziva da se čeka konačan rezultat istrage, koja se sprovodi, kako bi se utvrdilo kakva je uloga Srbije", smatra Paljokaj.

Podsetimo, od januara 2021. godine do danas zabeleženo je 145 etnički motivisanih napada na Srbe na KiM. U pitanju su samo prijavljeni napadi na građane, njihovu imovinu i imovinu SPC, veruje se da je broj napada mnogo veći, budući da građani često iz straha ne prijave maltretiranje ili uništavanje imovine.