Srbija i Balkan

Sukob dva lažna mitropolita: Odluku o pobedniku doneo sud na Cetinju

Skoro kao u nekom filmu, među pripadnicima nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve došlo je do sukoba, pa se više ne zna ko jeste, a ko nije navodni mitropolit, ali je tačku stavio Osnovni sud
Sukob dva lažna mitropolita: Odluku o pobedniku doneo sud na Cetinju© R.R./ATAImages

Spor u takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi između Miraša Dedeića i njegovog doskorašnjeg saradnika Borisa Bojovića dobio je pravosudni epilog.

Osnovni sud na Cetinju odbio je predlog Dedeića, koji je sebe proglasio za mitropolita, da se Bojoviću zabrani obavljanje verske službe u objektima tzv. CPC.

Sporna je crkva na Cetinju čije ključeve ima Bojović, koji je smenio Dedeića i sebe proglasio za mitropolita. Prema sudskoj odluci, ključevi crkve ostaju kod Bojovića.

Ovim je kriza u CPC na Cetinju dostigla ovih dana dramatične, neslućene razmere, pa se oni koji sve ovo posmatraju sa strane pitaju šta će se desiti ako jedne od sledećih "neđelja" na službu u pomenutu crkvu stignu dvojica mitropolita odjednom – ko će služiti, a ko sasluživati.

Miraš se sudu, inače, obratio pošto je pre malo više od mesec dana, na Cetinju, na "opštecrnogorskom zboru" umesto njega na tron "arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog" izabran vladika Boris Bojović.

Pre nego što se obratio sudu, Miraš je skup na kome je odlučeno da ga penzionišu, odnosno pošalju u "mirovinu", nazvao "propalim političkim mitingom", te poručio da je to okupljanje pravno ništavno i da ne "proizvodi nikakve posledice".

"Uličnim mitinzima ne može se smenjivati mitropolit i birati, pored živog i zdravog poglavara, nasilnim putem, suprotno ustavu CPC novi poglavar, te su "odluke" bez ikakve važnosti", rekao je još Miraš.

U nizu dramatičnih događaja koji su se zahuktali još proletos kada je, bog će znati koja služba objavila snimak jednočasovnog telefonskog razgovora dvojice funkcionera CPC, odnosno dvojica mitropolita, Mihaila i Borisa i u kome je otvoreno više tema, od Borisove prostate, noževa, finansija i tako dalje.

U obrazloženju, Dedeić je taksativno naveo koje je sve kanone Boris koji ga je penzionisao, prekršio.

Postoje u Crnoj Gori i oni koji su uvereni da su u sve umešani prsti i treće struje oličene u ličnosti Vladimira Lava Lajovića, iz takozvane eparhije podgoričko - dukljanske, pa su se poslednjih meseci naročito u beogradskoj štampi mogle pročitati i konstatacije da će tzv. CPC skorih dana imati više mitropolita i sveštenika, nego vernika i sponzora.

Ovde ne treba zaboraviti da se eparhija podgoričko-dukljanska 2018. odvojila iz CPC zbog neslaganja sa načinom rada mitropolita Mihaila i CPC.

Letos se oglasila i još jedna episkopija CPC, takozvana kotorsko-primorska koja je saopštila da će zbog nepodnošljivog i ponižavajućeg stanja unutar crkve pod vođstvom mitropolita Mihaila, od Ilindana delovati samostalno te da je CPC pod vođstvom mitropolita Mihaila kanonski i moralno posrnula i njeno funkcionisanje na postojećim osnovama više nije moguće.

Da sve bude dokumentovano kako i priliči, u saopštenju je navedeno da su razlozi za takvu odluku brojni, a prvi je što mitropolit Mihailo radi na uništenju ideje o obnovi CPC i sa tim ciljem su ga na njeno čelo dovele srpske i ruske tajne službe, a zadatak mu je da drži CPC na veoma niskom nivou razvoja, kako bi kao takva služila interesima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Sada već penzionisani Dedeić optužen je da još od sedamdesetih godina prošlog veka sarađuje sa ruskim tajnim službama, preko kojih je dobijao poslove u nekadašnjem Sovjetskom Savezu. U saopštenju se tvrdi da eparhija poseduje podatke da Mihailo još od 2002. godine sarađuje sa pukovnikom ruske službe GRU Leonidom Prokopjevim, čije je kadrove dovodio u Crnu Goru i davao im visoke pozicije unutar CPC.

Ni ovo saopštenje nije moglo da prođe bez pominjanja finansija.

"Mitropolit Mihailo i sveštenik zadužen za knjigovodstvene poslove ne podnose finansijske izveštaje o poslovanju CPC, a svima je vidljivo da se novac od donacija ne ulaže u razvoj crkve, jer razvoja nema", stoji u saopštenju ove nepriznate eparhije.

Mesec dana po ovom saopštenju, Mihailo je na skupu na Dvorskom trgu na Cetinju smenjen i penzionisan, a na njegovu adresu istog dana stiglo je saopštenje u kome je doslovce navedeno da je na njegovom tronu – "arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski – njegovo blaženstvo gospodin Boris".

Za utehu, na "opštecrnogorskom zboru" na Cetinju, sem odluke da se "Mihailo povuče u mirovinu", doneta je i još jedna – da se "obnovitelj CPC Antonije Abramović kanonizuje te proglasi kao Sveti Antonije mitropolit crnogorski".

O kanonizaciji Miraša ovog puta nije bilo reči.

image