Srbija i Balkan

Osmani iz Zagreba traži od međunarodne zajednice sankcije za Srbiju; Milanović: Ja sam protiv

Predsednica privremenih prištinskih institucija je optužila Srbiju da stoji iza događaja u Banjskoj dok je predsednik Hrvatske rekao da Srbija mora da pruži odgovore
Osmani iz Zagreba traži od međunarodne zajednice sankcije za Srbiju; Milanović: Ja sam protivwww.globallookpress.com © IMAGO/Marko Todorov / CROPIX

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani istakla je da je Beograd incidentima 24. septembra u Banjskoj imao za cilj aneksiju severa Kosova i pozvala međunarodnu zajednicu da Srbiji uvede sankcije, piše "Reporteri".

Osmani je posle sastanka sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla "da će, ukoliko se to ne dogodi, Srbija ponoviti terorističke napade na Kosovu", i dodala da prijateljstvo i partnerstvo tzv. Kosova i Hrvatske ostaje nepokolebljivo.

"Naše prijateljstvo i partnerstvo je duboko ukorenjeno u zajedničkim vrednostima, koje služe kao most između naših zemalja i naših naroda. Kosovo se u poslednjem periodu suočava sa jednim od najozbiljnijih perioda u poslednjih 25 godina zbog hibridnih akcija, kroz terorističke napade i agresiju koju sponzoriše i naređuje Srbija. Ovim se nadam da će naši međunarodni partneri pokazati stratešku jasnoću i odlučne akcije da zaustave pokušaj Srbije da destabilizuje ne samo Kosovo već i sam region. Malo je zemalja u Evropi koje bolje razumeju izazov sa kojim se suočavamo na Kosovu od Hrvatske", rekla je Osmani.

Istakla je da je Hrvatska veliki prijatelj, saveznik i partner tzv. Kosova i naglasila da je ta zemlja bila na njihovoj strani kada je, kako je Osmani navela, "naša suština bila ugrožena".

Ona je dodala da još postoje snage u regionu koje žele da se vrate u istoriju.

"Kosovo je odlučno da nastavi, a mi smo srećni što imamo saveznike poput Hrvatske. Predsednik Milanović i dalje je naš glas, a mi se trudimo da budemo prisutni i u najjačoj alijansi poznatoj čovečanstvu", navela je ona.

Osmani je istakla da 'Kosovo' vidi Hrvatsku kao glavnog saveznika, ne samo u regionu.

"Delimo deo zajedničke istorije, sticanje slobode i nezavisnosti. Stotine albanskih građana borile su se za hrvatsku slobodu i nezavisnost. Hrvatska je deo misije Kfora na Kosovu", rekla je Osmani.

Navela je i da je istraga o napadu u Banjskoj, za čiju organizaciju je, kako je rekla, "odgovoran srpski političar Milan Radoičić", pri kraju i "da Vojska Srbije stalno obučava pripadnike te terorističke grupe, a da Srbija to ni ne poriče".

"Oružje koje je tog dana zaplenjeno je ono što Srbiju najčvršće povezuje sa napadačima. Oružje se nekoliko meseci švercovalo na Kosovo vozilima sa lažnim oznakama Kfora", kaže Osmani, koja tvrdi i da se u "Srbiji teroristi proglašavaju herojima i da Srbija štiti one koji su pobegli umesto da ih preda Kosovu".

Osmani navodi da se i sama Hrvatska početkom 90-ih suočila sa sličnom matricom, kako kaže, tada iz Miloševićevog režima.

"Nakon čina agresije 24. septembra, fokus treba da bude na privođenju pravdi svih počinilaca u, dobijanju jakih bezbednosnih garancija, posebno radi zaštite granice između 'Kosova' i Srbije, kao i obuzdavanja Srbije, sankcionisanja kao preventivne mere za druge napade u budućnosti. Ako se to ne dogodi, Srbija će se osećati moćnije, ohrabrena, ako ne bude kažnjena, da nastavi sa drugim delima i napadima u onome što je, prema svim dokazima koje smo do sada prikupili, bio pokušaj aneksije severa Kosova", rekla je Osmani.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da Priština treba da formira Zajednicu srpskih opština nezavisno od toga ko je na vlasti u Beogradu a da Srbija mora da pruži odgovore o dešavanjima u Banjskoj i dodao da je on protiv uvođenja sankcija, prenosi hrvatska N1.

Milanović je naglasio da se  Hrvatska zalaže za priznanje tzv. Kosova i njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Naši stavovi su jasni, Srbija mora da pruži odgovore na neke stvari koje su očigledne i ne mogu da promaknu pažnji. Neko mora da daje odgovore, ne upirem ni u koga prstom, ali neko stoji iza toga. Ako nema posledica, to znači da čekamo sledeći takav događaj, većih razmera. I to ne smemo dozvoliti", kaže Milanović.

Ističe da bi i drugi lideri trebalo da upozoravaju na kosovski problem, kao i on, ali ne rade to, jer "možda imaju neke lične interese".

"Rekao sam da 'Kosovo' treba da bude priznato. Često pokazujem razumevanje za neke, ali ne sve, stavove srpskih političara u Bosni i Hercegovini, gledam stvari u hrvatskom interesu. Malo sam subjektivan po pitanju Kosova. Imate NATO, mi ga nismo imali 1991. To je bila nemoguća situacija, borili smo se za sebe na svoj način, teško i skupo. Čitao sam šta se dešavalo na Kosovu dok sam bio u poseti hrvatskoj zajednici u Luizijani, gledao Vučićevo saopštenje. Nešto je rekao, nešto nije. On je dužan da odgovori na ove stvari", kaže Milanović.

Hrvatski predsednik je naglasio  da je protiv uvođenja sankcija.

"Ja sam protiv sankcija. Kosovo je takođe pod nekim sankcijama. Ne verujem u sankcije, posebno one protiv čitavih država. Sankcije Kosovu doneo je Borelj, koji se, valjda, uskoro povlači. On i njegova ekipa", rekao Milanović i dodao da su sankcije Kosovu "slika nesposobnosti i gluposti koju ova ekipa radi u regionu".

Milanović se osvrnuo i na sukob u Gazi i rekao da je pravi problem status Palestinaca.

Osmani na poziv hrvatskog predsednika Zorana Milanovića boravi u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, a planirano je i da se sastane sa premijerom Andrejem Plenkovićem, kao i predsednikom hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Tokom boravka u Hrvatskoj, Osmani bi trebalo da poseti i Rijeku, gde će se, kako je najavljeno, između ostalog, sastati sa albanskom zajednicom u ovoj opštini.

image