Srbija i Balkan

Turski general preuzeo dužnost komandanta Misije Kfora na KiM

U prvom obraćanju javnosti posle preuzimanja komande, general Ulutaš rekao je da će snage Kfora i pod njegovom komandom nastaviti da sprovode misiju "potpuno profesionalno i nepristrasno"
Turski general preuzeo dužnost komandanta Misije Kfora na KiM© РТ Балкан

Turski general Ozkan Ulutaš preuzeo je danas u Prištini od italijanskog generala Anđela Mikele Ristuće dužnost komandanta snaga Misije Kfor na Kosovu i Metohiji. 

U prvom obraćanju javnosti posle preuzimanja komande, general Ulutaš rekao je da će snage Kfora i pod njegovom komandom nastaviti da sprovode misiju "potpuno profesionalno i nepristrasno".  General je dodao i da je počastvovan što preuzima komandu kao prvi turski general kao i da dobro shvata odgovornost koju preuzima. 

"Želeo bih da zahvalim mom narodu i NATO rukovodstvu koje mi je verovalo, poveravajući mi ovaj zadatak. Kao dodatak uzvišenim i snažnim osećanjima, dolazi takođe i teška odgovornost. Nošenje te odgovornosti na mojim ramenima tokom osetljivog perioda kroz koji Kosovo prolazi znači i preuzimanje komande uz odlučnost da sve svoje napore i iskustvo usmerim u cilju uspešne službe u budućnosti, kao što se to dešavalo i u prošlosti", rekao je turski general, prenosi danas popodne portal Kossev iz Severne Mitrovice. 

Turski general govorio je danas i trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i rekao da se trajno rešenje za Kosovo može pronaći samo kroz politički dijalog i međusobno poverenje. 

Ulutaš je, inače, 28. komandant od dolaska ove misije juna 1999. godine na KiM. 

image