Srbija i Balkan

Na Merdaru uhapšen još jedan Srbin, Priština ga sumnjiči za navodne ratne zločine

Policija tzv. Kosova Srbina, oca troje dece, koji se vraćao iz Kruševca sumnjiči za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva
Na Merdaru uhapšen još jedan Srbin, Priština ga sumnjiči za navodne ratne zločine© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Na administrativnom prelazu Merdare danas posle podne uhapšen je Srbin T.B. iz Prilužja (52).

Nakon hapšenja, on je odveden u Prištinu, a za sada se ne zna zbog čega je on uhapšen i šta mu se stavlja na teret.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije potvrdila je da su pripadnici tzv. kosovske policije uhapsili danas popodne na Merdaru Tomicu B. (52) iz Prilužja i to bez ikakvog obrazloženja, kao i da je on potom sproveden u Prištinu.

Kako je navedeno u saopštenju kancelarije, Tomica, otac troje dece, koji je do sad godinama bez problema prelazio administrativnu liniju, u trenutku hapšenja bio je sa suprugom i vraćao se iz Kruševca koji povremeno posećuje.

"Novim proizvoljnim hapšenjem Srba od strane Prištine, našem narodu se šalje poruka da nisu dobrodošli na svojoj rodnoj grudi i dodatno se zastrašuju, sa ciljem njihovog trajnog progona sa prostora Kosova i Metohje", saopštila je Kancelarija za KiM.

Ocenjuje se da je reč o "tihom institucionalnom etničkom čišćenju Srba i sprovođenju plana Aljbina Kurtija o etnički čistom Kosovu i Metohiji gde se Srbima šalje poruka da u svakom trenutku mogu završiti u Kurtijevim kazamatima".

Svakodnevnim privođenjima i hapšenjima Srba, Priština na čelu sa Kurtijem umesto neophodne deeskalacije, dodatno podiže tenzije i izaziva nove krize na terenu, ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je navela da je odmah angažovala advokata privedenom Srbinu i on će proveriti sve detalje njegovog privođenja i pružiti mu neophodnu pravnu pomoć i zaštitu.

Kosovska policija je saopštila da je T.B. koji je danas posle podne uhapšen osumnjičen da je u periodu od 1998. do 1999. godine počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području opštine Vučitrn.

"Uprava granične policije u saradnji sa policijskim istražiteljima Uprave za istraživanje ratnih zločina, uspela je danas, 10. oktobra, u popodnevnim časovima na Merdaru, da locira i uhapsi osumnjičenog muškarca, Srbina inicijala (T.B.) , godina rođenja 1971. On je osumnjičen za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjeno u periodu 1998-1999. godine na području opštine Vučitrn", navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni je upućen u policiju i očekuje se da će biti saslušan u prisustvu branioca, nakon čega će u koordinaciji sa pravosudnim organima biti preduzeti svi dalji postupci.

Srpska lista saopštila je večeras da je Tomica B. iz Prilužja koji je popodne uhapšen na administrativnom prelazu Merdare pod sumnjom da je navodno počinio ratni zločin, do sada, pune 24 godine bez ikakvih problema prelazio administrativne prelaze i boravio na Kosovu i Metohiji.

Za uhapšenog u Srpskoj listi kažu da je u svom mestu poznat kao dobar, povučen i porodičan čovek koji nije prodao svoju imovinu.

"Kurtijev režim nastavlja sa sprovođenjem hrvatskog scenarija i ispunjenje njegovog plana za rešavanje pitanja srpskog naroda koji je Kurti obećao pre nekoliko meseci, da polovinu Srba protera, a polovinu uhapsi, naravno bez dokaza", saopštila je Srpska lista.

Užasan je osećaj kod svih Srba na Kosovu i Metohiji kada Kurtijev režim ima slobodu da maltretira, hapsi i proglašava krivim Srbe bez ijednog dokaza o krivici, i to u prisustvu međunarodnih misija i najskuplje evropske misije Euleks, koja po pravilu kada se krše prava Srba se nikada nije oglasila, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Novo hapšenje Srba dolazi samo dan nakon što je policija tzv. Kosova uhapsila Srbina Miloša Šapića iz Zvečana koji je bio ubačen u automobil civilnih oznaka i odvezen prema Južnoj Mitrovici.

On je istog dana pušten na slobodu, a direktor policije tzv. Kosova za region sever Veton Eljšani, koji je ranije rekao da se on saslušava zbog sumnje na teška krivična dela, nije mogao da precizira zbog čega je Srbin priveden, kao ni šta mu je stavljano na teret.

image