RT Balkan dočekao putnike iz Izraela: "Od subote ne spavamo, ovo je katastrofa"

Avionom koji je sleteo na beogradski aerodrom evakuisano oko 120 državljana Srbije, kao i manji broj državljana Rusije i Izraela

Prvim redovnim letom iz Tel Aviva, grupa srpskih državljana spasila se iz Izraela u kome ratni okršaj sa palestinskom organizacijom Hamas bukti već četvrti dan.

Na beogradskom aerodromu dočekale su ih njihove porodice, na čijim licima se videlo olakšanje nakon što je avion sleteo u 21 čas i 20 minuta.

Anastasija Krunić iz Beograda zajedno sa porodicom očekuje da joj iz Nazareta doputuju sestra, majka i otac. Oni su u Izraelu bili sa grupom od 54 hodočasnika iz šumadijske eparhije.

"Prvo su evakuisani iz Jerusalima, gde su se nalazili u palestinskom delu, zatim su prebačeni u Nazaret, u hotel, gde su čekali let koji je bio planiran za danas", kaže Anastasija i dodaje da je, prema rečima njene sestre prvi, talas garantiranja bio najstrašniji, kao i da se noćas čulo puškaranje.

"Jedva čekamo da dođu živi i zdravi, da ih izgrlimo", kaže ona.

Ljiljana Krunić, Anastasijina majka, kaže da je bila dosta uplašena, pogotovo u Jerusalimu, gde situacija nije bila ni malo naivna. 

"Nije bilo naivno kada su zatvarali delove puta ka Palestini, videli smo ljude sa automatskim puškama", kaže ona i dodaje da im je vodič dosta pomogao i dao korisne informacije.

U iščekivanju je i porodica iz Novog Sada, čija se ćerka Lea (33) vraća sa dve unuke (2 meseca i 6 godina). Kažu da od subote ne spavaju i da su srećni što napokon lete ka domovini.

"Od subote ne spavamo, zet nam je ostao u Aškalonu, svaki put je sve strašnije. Ćerka nam je rekli da otimaju ljude, ubijaju, sve ovo je van pameti", kažu zabrinuti roditelji.

Lea je, nakon emotivnog susreta sa svojom porodicom, kratko prokomentarisala da je "bilo katastrofa". 

Aleksandar Gajić iz šumadijske eparhije kaže da nije mnogo videlo, ali se dosta čulo. "Bog je bio na našoj strani", poručuje on i dodaje da je najstrašnije bilo pola sata pre zatvaranja granica.

Na letu je bilo oko 120 državljana Srbije, kao i manji broj državljana Rusije i Izraela.

Do sada su evakuisane dve grupe srpskih hodočasnika i turista avionima koje je organizovala Vlada Srbije. Na prvom letu nalazilo se oko 120 putnika, a na drugom 40-ak građana.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić obavestio je one koji žele da se evakuišu iz Izraela, da to mogu da urade i pozvao građane da se obrate ambasadi Srbije u Izraelu i Ministarstvu spoljnih poslova.

Dačić je otkrio da se 11 srpskih državljana evakuisalo avionima Crne Gore.

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić dan ranije izjavio je da se još nekoliko desetina državljana Srbije nalazi u južnom mediteranskom gradu Aškelonu koji trpi najžešće udare, kao i da su ni koji su živeli u kibucu u Pojasu Gaze, evakuisani na vreme.

Za sada će nacionalni avio-prevoznik nastaviti da leti prema redovnom režimu, četiri do pet puta nedeljno, najavili su iz "Er Srbije".