Srbija i Balkan

Željka Cvijanović položiće zakletvu u Skupštini

Cvijanovićeva bi nakon ovoga trebalo da preuzme dužnost u Predsedništvu BiH
Željka Cvijanović položiće zakletvu u Skupštiniwww.globallookpress.com © Borislav Zdrinja/Xinhua

Novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović položiće u utorak, 15. novembra, zakletvu na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske, javlja RTRS.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će time biti uvedena nova praksa.

"Cvijanovićeva bi nakon ovoga, odnosno 16. novembra, trebalo da preuzme dužnost u Predsedništvu BiH. Dan ranije će položiti zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, što smatramo da je veoma važno", rekao je Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije.

Podsetimo, Milorad Dodik danas se sastao sa koalicionim partnerima, nakon čega je najavio da će konstitutivna sednica Parlamenta RS biti održana u utorak 15. novembra i da je vladajuća koalicija postigla dogovor da kandidat za predsednika parlamenta bude lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. 

Zaključci sa sastanka koalicionih partnera su i da je usvojen načelni dogovor o mandatima u novoj vladi Republike Srpske, kao i da je dvotrećinska većina u parlamentu RS pitanje od nacionalne, a ne političke važnosti. 

Milorad Dodik proglašen je novim predsednikom Republike Srpske nakon što je završeno ponovno kontrolno brojanje glasova za predsednika i potpredsednike RS.

Ponovno brojanje glasova sa izbora održanih 2. oktobra organizovano je posle optužbi opozicije da su izbori bili pokradeni. 

image