Milatović: Optimista sam da ćemo dobiti vladu u propisanom roku

Predsednik Crne Gore je naveo da još uvek ne treba razmišljati o novim izborima, te da Spajić zapravo ima lak posao, jer je kao mandatar imao mnogo opcija za sastavljanje vladajuće koalicije

Prošla su dva meseca od kada je Milojko Spajić dobio mandat, ali sam i dalje optimista da će uspeti da u Ustavom propisanom roku predloži novu vladu Skupštini Crne Gore i da će ta vlada biti izglasana, rekao je predsednik Crne Gore Jakov Milatović za "Politiku".

On je naveo da su rokovi vrlo jasni i propisani Ustavom.

"Ukoliko vlada ne bude napravljena po isteku 90 dana od trenutka kad je mandat prvi put dat, naravno da ću poštovati Ustav i opet u Ustavom predviđenom roku raspisati nove parlamentarne izbore", poručio je Milatović.

Na pitanje da li bi eventualni novi izbori značili veću nestabilnost u Crnoj Gori ili možda povratak prethodne vlasti, kaže da o tome još ne treba da se razmišlja.

"Mislim da za sada treba u potpunosti biti posvećen formiranju vlade i mislim da gospodin Spajić, kao što sam već rekao, treba da nauči iz grešaka koje je napravio u prethodnom periodu da ih ne bi ponovio u periodu koji mu je ostao kako bi ipak predložio novu vladu", ocenio je Milatović.

Predsednik CG je juče na konferenciji u Kotoru istakao da Spajić ima najveću odgovornost, ali da zapravo ima lak posao, jer je kao mandatar imao mnogo opcija za sastavljanje vladajuće koalicije i da je Crna Gora mogla da dobije vladu pre dva meseca.

"Sve kreće s vrha. I dalje verujem da gospodin Spajić ima političke sposobnosti da predloži vladu koja će uspeti da odgovori svim izazovima, koji nisu mali, ali su lako rešivi ukoliko postoji jasna politička vizija", rekao je Milatović.