Srbija i Balkan

Nove baze Albanaca na severu KiM: Steže se čelični prsten oko Srba

Policijske baze albanskih snaga nalaze se na Jarinju, Brnjaku, u blizini Gazivoda, a jedna od onih koje su u izgradnji udaljena je 65 kilometara od Kopaonika. Iz nje se Kosovska Mitrovica vidi kao na dlanu
Nove baze Albanaca na severu KiM: Steže se čelični prsten oko Srba© РТ Балкан/Зоран Шапоњић

Na Jarinju, nepunih kilometar i po od administrativnog prelaza, upravo na mestu na kome je bio stari kontrolni punkt KFOR-a opasan bodljikavom žicom i sa mitraljeskim gnezdima na brdu iznad, pre par meseci postavljena je baza kosovske specijalne policije.

Iza visokog betonskog zida je objekat namenjen za smeštaj specijalaca, u dvorištu su obično parkirana dva ili tri oklopna vozila, povremeno je tu i specijalno vozilo za razbijanje barikada. Kosovski specijalci često izlaze iz baze na magistralni put koji je par metara ispred, naoružani dugim cevima kontrolišu saobraćaj prema administrativnom prelazu ili prema Leposaviću, odnosno Severnoj Mitrovici.

Neki izvori tvrde da u bazi na Jarinju povremeno borave i specijalci jedinice za brze intervencije poznatije pod skraćenicom FIT.

Ista situacija je i na Brnjaku, drugom administrativnom prelazu na severu KiM koji je na magistrali Zubin Potok – Ribariće, odnosno Novi Pazar. I tamo su odmah pored puta postavljeni visoki betonski zidovi, iza su specijalci, vozila, oružje, municija.

Osim ove dve baze, na severu Kosova i Metohije, u poslednjih godinu dana izgrađene su još najmanje tri baze. "Čelični prsten" oko Srba na severu se steže, kažu dobri poznavaoci ovdašnjih prilika.

"U planu je izgradnja još jedne baze i to u selu Podine, blizu puta Zubin Potok – Zvečan. Tamo su već urađena merenja ali izgradnja još nije počela", kaže Veroljub Petronić, istraživač u oblasti bezbednosti iz Severne Mitrovice.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlja nedavno je potvrdio izgradnju baza na severu precizirajući da je kosovski MUP izgradio tri baze na severu, još jedna je u izgradnji, i da "kosovska policija sada ima drugačiju situaciju, na severu je 24 sata". Naveo je da je stvorena situacija da se deluje ne samo brzo nego i – komfrono!

"U pitanju su baze granične policije za brze intervencije", rekao je Svečlja potvrđujući da na severu postoji i jedinica za brze granične intervencije koja je nedavno formirana.

Policijske baze u realnosti su vojne 

Na području opštine Leposavić osim Jarinja izrađene su još dve baze, jedna je Šaljska Bistrica, druga je Košutovo. Baza u Šaljskoj Bistrici koja je u jednom od tri albanska sela u ovom delu opštine novim asfaltnim putem povezana je sa magistralom Kosovska Mitrovica – Leposavić, odnosno Jarinje, pa specijalci iz ove baze lako mogu da potpuno i brzo stave pod kontrolu ovu više nego važnu saobraćajnicu.

Još jedna baza nalazi se u albanskom selu Košutovo koje je poznato i po tome što je ovde u leto 1999. godine, po ulasku snaga NATO u južnu srpsku pokrajinu obučavano krilo albanske nacionalne armije. Nešto kasnije šef Unmik-a Mihael Štajner proglasio je ovu organizaciju terorističkom, pošto je javno potvrđeno da stoje iza miniranja nadvožnjaka u selu Lozište blizu Banjske. Prilikom miniranja nadvožnjaka dvojica pripadnika organizacije ANA su poginula pošto nisu znali da rukuju ekplozivom.

U opštini Zubin Potok su takođe dve baze. Jedna je u selu Banje, u tzv. "zelenoj zoni" ,uz samu administrativnu liniju, druga u selu Jasenovik.

Ova druga, čija izgradnja traje, nalazi se u neposrednoj blizini brane jezera Gazivode, pa je potpuno jasno zašto je izabrana baš ta lokacija. Albanci ovu baze grade na srpskoj zemlji, privatnom vlasništvu Srba starosedelaca, a 20. septembra ove godine kosovska vlada donela je zaključak kojim se ovo katastarsko područja proglašava "područjem od posebnog javnog interesa". Srbi, vlasnici zemlje u međuvremenu su pokrenuli postupak pred sudom kako bi zaštitili svoju imovinu.

"Valja imati u vidu da je na visu Crnuša iznad južnog dela Kosovske Mitrovice na 190 hektara u planu izgradnja velike baze Kosovskih bezbednosnih snaga. Ove četiri baze u opštinama Zubin Potok i Leposavić u neku ruku su prethodnica, preduslov za jednu takvu bazu", kaže Petronić.

On naglašava da baze na severu, iako se sada zovu policijske, i po formaciji i po fortifikaciji više liče na vojne baze.

"Ove baze su, ako se bolje pogleda, pandan vojnim bazama Srbije sa druge strane administrativne linije. Cilj je nadzor, kontrola administrativne linije koju bi vršila pogranična policija. Kako, međutim, za pograničnu policiju nisu potrebna takva utvrđenja, takvo građevinsko osiguranje, i ta činjenica ukazuje na vojni karakter ovih baza", kaže Petronić.

Na pitanje koliko su ove baze prištinske policije važne Kfor-u, odnosno NATO-u Petronić kaže da je snagama Alijanse sve važno, naročito kada se ima u vidu strateški značaj ovog područja, posebno doline Ibra kao i pravca kojim se izlazi na Sjenicu, odnosno na Peštersku visoravan.

KBS na samo 65 kilometara od Kopaonika

Osim pobrojanih, na severu Kosova i Metohije je još jedna baza, nju koristi NATO, odnosno KFOR i nalazi se na samo par kilometara od centra Leposavića. U bazi u Popovačkom polju poznatijoj pod imenom "Noting hil" nalaze se snage Kfor-a izborbene grupe "Istok". Ova grupa je pod vođstvom snaga SAD, a tu su i turski, poljski kao i vojnici iz drugih zemalja. U ovoj bazi povremeno je bilo i po par stotina vojnika, u poslednje vreme taj broj je osetno smanjen uz javno iznetu procenu komande Kfor-a da im je za prebacivanje daleko jačih snaga iz Metohije, iz baze Bondstil do Noting hila potrebno tek par sati.

Tik uz sever KiM nalazi se još jedna policijska baza, "Belvdere", u nekada srpskom selu Svinjare u južnom delu Kosovske Mitrovice, na samo par kilometara od Ibra. Nju takođe koriste specijalne jedinice kosovskog MUP-a, a jedinice koje su proteklih meseci, par godina, uptrebljivane na severu KiM, uglavnom su dolazile iz ove baze. Poslednjih nekoliko godina aktuelna je i gradnja pomenute baze na brdu Crnuša iznad Kosovske Mitrovice sa koga se i južni – albanski i severni – srpski deo grada vide kao na dlanu.

U martu 2021. godine gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Behtiri potvrdio je odluku odbornika ove opštine da se na Crnuši, na 1.000 metara nadmorske visine 190 hektara zemlje u vlasništvu ovog grada pokloni Kosovskim bezbednosnim snagama za izgradnju baze. Ona se nalazi na samo 65 kilometra od Kopaonika, a pre nekoliko godina pominjano je da su za finansiranje izgradnje ove baze zainteresovani Amerikanci i Nemci.

"Vidljivo je i da su već izgrađene baze na severu Kosova postavljene tako da mogu da štite jedna drugu, kao i da se iz njih može upravljati dronovima za nadgledanje i administrativne linije kao i onoga iza administrativne linije", zaključuje Petronić.

image