Srbija i Balkan

Ministar bezbednosti BiH: Kristijan Šmit nije visoki predstavnik međunarodne zajednice

Nenad Nešić je podsetio na proceduru imenovanja visokog predstavnika u BiH, navodeći da u slučaju Šmita nije ispoštovana i da on nema legitimitet
Ministar bezbednosti BiH: Kristijan Šmit nije visoki predstavnik međunarodne zajednice© A.V./ATAImages

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić rekao je danas da je Kristijan Šmit nemački građanin koji na prostoru BiH boravi na osnovu diplomatske note ambasade Nemačke u BiH, a ne na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN, što ukazuje da nije legitiman.

"Zašto mu je odobren boravak u prostorijama OHR-a, međunarodne organizacije sa diplomatskim statusom u BiH, i zašto koristi njene resurse, je pitanje za njih, a ne za domaće organe vlasti", rekao je Nešić.

Nešić je ukazao da je suprotno propisima, Šmit prilikom dolaska u BiH, odnosno njegovo obezbeđenje unelo tri duge cevi, što je ocenio kao propust nadležnih institucija BiH.

"Te duge cevi vraćene su iz BiH u junu 2022. godine", rekao je Nešić i precizirao da je to učinjeno tek nakon godinu dana.

On je rekao da Šmit krši zakon jer prilikom svakog ulaska i izlaska iz BiH mora da prijavi ulazak i tačno navede šta unosi njegovo obezbeđenje, te da za to dobije od nadležnih BiH institucija dozvolu.

"Svaki put kada Šmit dolazi i ulazi u BiH dužan je da prijavi oružje. Nisam dobio odgovor da li Šmit prilikom svakog ulaska i izlaska iz BiH to radi. Ukoliko Šmit nema najavu ulaska u BiH makar od Ambasade Nemačke ne može uneti oružje bez najave", rekao je Nešić.

Podsetio je na proceduru imenovanja visokog predstavnika u BiH, navodeći da ta procedura u slučaju Šmita nije ispoštovana i da on nema legitimitet.

"BiH svoj evropski cilj nikada neće dostići tako što će imati jednog čoveka koji će menjati sve njene institucije, Parlament, Narodnu Skupštinu, Vlade, Savet ministara", rekao je ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine u Savetu ministara Nenad Nešić.

"Jedan čovek bi to želeo, a taj čovek se zove Kristijan Šmit", istakao je Nešić.

Ističe da je u BiH čovek koji sam sebe naziva visokim predstavnikom, a to nije.

On je podsetio na odluku Ustavnog suda iz 2006. godine:

"Visokog predstavnika imenuje Savet za sprovođenje mira, a njegovo imenovanje potvrđuje SB UN, koji je ratifikovao i Dejtonski mirovni sporazum i raspoređivanje međunarodnih trupa u BiH, što je bio slučaj i sa svim dosadašnjim visokim predstavnicima zaključno sa Inckom".

"Analizom sadržaja donetih Rezolucija SB UN zaključuje se da ne postoji ni jedan dokument, niti odredba, kojim se precizira postupak i potvrđuje imenovanje Šmita", naglašava.

Kako kaže, postoji samo beleška sa sastanka SB UN 8823, održana 22. jula 2021. godine, na osnovu koje se zaključuje, dodaje, da jedini nacrt Rezolucije podnesen na glasanje nije prihvaćen, odnosno usvojen, jer rezultat glasanja je bio dva glasa za i 13 suzdržanih.

Sve bezbednosne agencije na nivou BiH iz svoje nadležnosti započele su provere o statusu Šmita i njegovog obezbeđenja na osnovu dopisa srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović i ministra bezbednosti u Savetu ministara Nešića.

On je pokazao kako izgleda rezolucija SB UN kada je visoki predstavnik bio Valentin Incko.

"U njoj su sadržane sve rezolucije, koje se odnose na BiH uključujući i Rezolucije o imenovanjima visokih predstavnika", naglašava, a i pokazao je kako izgledaju dve Rezolucije "od kada Šmit tvrdi da je visoki predstavnik".

Ističe da u njima nema ni slova o visokom predstavniku, jer kako je istakao visoki predstavnik ne postoji.

On je istakao da želi poštovanje pravila i vladavinu prava, pozvavši Nemačku da ne sramoti sebe i ne ponižava BiH, te da povuče diplomatu koji nema mandat.

Nešić je rekao da Šmita ne obezbeđuje Direkcija za koordinaciju policijskih tela niti mu pruža policijsku pratnju, a prema pravilima, ako se radi o visokom predstavniku, trebalo bi da bude prisutna na području gde se on nalazi.

image